Hlavní obsah

Tachov zvýšil poplatek za odpady z 500 na 750 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tachov, čtvrté největší město v Plzeňském kraji s téměř 13 tisíci obyvateli, zvýšil od ledna poplatek za odpady z 500 na 750 korun za občana a rok. Ceny se tak vrátily na úroveň roku 2018.

Článek

Podle starosty Ladislava Macáka (Patrioti Tachova) město na odpad doplácí stále více a nízké ceny už se nedaly udržet. „Zdražilo skládkovné z 500 na 800 korun na tunu a agenturní pracovníci neplatí za odpady. Nevíme ani, kolik jich tu je, nejsou trvale hlášení. Strašně na tom proděláváme,“ uvedl. Na cizince tak musí doplácet čeští občané. Byly dokonce názory, že bychom měli poplatek zvýšit více, řekl.

Nová odpadová vyhláška vychází ze zákona o odpadech, který se změnil po 19 letech a vychází ze směrnice EU. „Jednou z povinností je zajistit do roku 2025 separaci 60 procent komunálních odpadů, při nesplnění hrozí obcím vysoké sankce,“ řekl místostarosta Josef Horáček (KSČM). Podle nového zákona se budou postupně do roku 2029 zvyšovat poplatky za skládkování až na 1850 korun za tunu odpadu. Od roku 2030 nepůjde většina odpadu skládkovat a od roku 2035 pouze deset procent, zbytek se bude separovat, recyklovat a ekologicky spalovat. K tomu se musí vybudovat rozsáhlá infrastruktura, což zvýší náklady.

„I přes zvýšení poplatku se nám stále nepodaří plně pokrýt náklady na likvidaci odpadu,“ uvedl Horáček. Letos za něj Tachov inkasuje deset milionů korun, z toho osm milionů vybere na poplatcích a dva miliony obdrží za separovaný odpad. Vydat přitom bude muset 17,5 milionu korun. „Asi sedmi miliony budeme muset svoz a likvidaci stále dotovat, což za současného stavu veřejných financí není jednoduché,“ řekl.

Tachov od ledna 2019 snížil ceny za svoz a likvidaci komunálního odpadu ze 750 korun na 500 korun. Nejsilnější koaliční strana, Patrioti Tachova, navrhovala dokonce úplné zrušení poplatku. Tehdy odhadovala, že za odpad neplatí minimálně třetina občanů, kteří ve městě nejsou trvale hlášeni, jde hlavně o ubytovny s agenturními pracovníky.

Další velká města v Plzeňském kraji letos poplatek za odpad zachovala. V Plzni platí stále čtyřčlenná rodina s obvyklou 120litrovou popelnicí 222 korun měsíčně při svozu jedenkrát týdně, v Klatovech za 110litrovou popelnici 450 Kč ročně. Rokycanští hradí 600 Kč/osobu/rok a také Domažlice zachovaly roční poplatek pro dospělého na 550 Kč.

Reklama

Doporučované