Hlavní obsah

Tady koronavirus nechceme. Irské hotely a restaurace odmítají Američany

Foto: Profimedia.cz

Březnový záběr z ulice Temple Bar, ta je jindy plná turistů.

Reklama

Američané jsou jindy v Irsku vítanými hosty, to se ale změnilo se šířícím se koronavirem, který si v USA připisuje už více než 4,1 milionu nakažených. Irské hotely i restaurace je nyní odmítají.

Článek

Asi každá země na svém území ráda vidí turisty, kteří se nebojí utrácet peníze. Stejně tomu bylo i v případě Irů, ti po dlouhou dobu vítali návštěvníky z Ameriky s otevřenou náručí, informuje list The Guardian. V posledních měsících se ovšem kvůli šířícímu se koronaviru převrátil naruby jak svět, tak i postoje.

Hned několik irských hotelů a restaurací se v posledních dnech nechalo slyšet, že odmítly turisty ze Spojených států. Důvodem k tomuto kroku má být především obava o vlastní zaměstnance a jiné návštěvníky, které chtějí chránit před potenciálním nakažením koronavirem.

„Odmítat návštěvníky nikdy není dobrým obchodním krokem, ale tohle není o podnikání,“ cituje The Guardian Noela Keanea, šéfkuchaře z restaurace Croí v irském městě Tralee, kam nedávno zakázali vstup dvěma Američanům. „Z morálního hlediska je to ale správný krok.“

Američané, kteří byli restaurací Croí odmítnuti, se přiznali, že nepodstoupili dvoutýdenní karanténu, která je pro mnohé turisty cestující do Irska povinností. Vedení restaurace se proto rozhodlo, že u nich nejsou vítáni. Keane zdůraznil, že za tímto rozhodnutím se neskrývá zlomyslnost nebo protiamerický postoj.

Croí ovšem není jediným podnikem, který se rozhodl pro toto řešení, stejná situace se opakovala například ve městě Galway nebo v hlavním městě Dublinu. Lidem se často nelíbí ani postoj irské vlády, ta třeba majitelům hotelů navrhla, aby dané turisty nechali podstoupit karanténu přímo v prostorách ubytování.

„Vláda radí, aby hosté ze zámoří strávili karanténu v hotelu nebo v penzionu, což znamená, že jí nevadí ohrozit naše zaměstnance tím, že budou v kontaktu s těmito hosty. Takhle izolování se od ostatních nevypadá,“ říká vedení dublinského hotelu The Charleville Lodge.

List The Guardian mimo jiné cituje také Američana žijícího v Irsku Guye Serbina. Podle toho některé hotely před Američany předstírají, že jsou plně obsazené, místo toho, aby přiznaly pravý důvod odmítnutí. Podle Serbinových slov je ovšem problémem i tamní vláda, která často nedbá na kontrolu dodržování povinné karantény. Američané by však v první řadě - dle jeho názoru - neměli vůbec vycestovávat ze Spojených států.

Značná část Irů ale tento postoj nepodporuje a bojí se o turismus, který je tím prý ohrožen. Místo toho, aby se země snažila cestovní ruch oživit a dohnat ztracené měsíce bez davů turistů, se podle nich chová jako soudce a porota v jednom.

„Musíme být velmi opatrní, jak tohle podáme. Když jsou tady, plní dost místních kapes svými dolary,“ řekl Pat Dawson, generální ředitel Irské asociace cestovních kanceláří, který zaznamenal, že Američané si irských nálad již začali všímat.

V Irsku je podle posledních dat zveřejněných Univerzitou Johnse Hopkinse evidováno téměř 26 000 pozitivních testů na koronavirus, méně než 1800 úmrtí a více než 23 000 vyléčených z nemoci covid-19. Spojené státy zase zaznamenaly již 4,1 milionu nakažených, okolo 146 000 mrtvých a skoro 1,3 milionu lidí se v zemi vyléčilo.

Reklama

Doporučované