Hlavní obsah

„Tahle země nemá hranice nemožného.“ Místopředseda STAN Rakušan o žalobě na Zemana i vládě Babiše

Místopředseda Starostů Vít Rakušan ve Výzvě Jindřicha Šídla. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátoři za Starosty připravují materiály k podání žaloby na prezidenta Miloše Zemana za údajnou velezradu kvůli kauze Novičok. Poslanci ANO, KSČM a SPD včera zamítli návrh, aby se Sněmovna případem jedu zabývala. Jak to bude s žalobou na prezidenta? Odpovídá místopředseda STAN a poslanec Vít Rakušan.

Článek

Místopředseda Starostů Vít Rakušan na svém Twitteru nedávno glosoval dění v české politice, že „tato země nemá hranice nemožného“. Reagoval tak na chování a výroky prezidenta Miloše Zemana v kauze Novičok. Poslanci se případem zabývat nebudou. Navrhovaný bod Sněmovna z předběžného programu řádné schůze vyřadila z podnětu KSČM. Pro návrh hlasovali poslanci ANO, KSČM a SPD.

Dáváme do světa informaci, že tady dochází k testování látky, která by mohla být použita proti občanům České republiky, tvrdí Rakušan o posledních krocích prezidenta Zemana v kauze Novičok.

Senátoři z klubu Starostů a nezávislých (STAN) se v polovině května rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k ústavní žalobě z velezrady na prezidenta Zemana. Důvodem jsou jeho výroky o výrobě Novičoku v Česku, které podle senátorů STAN ohrozily bezpečnost občanů ČR. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil STAN na svém Twitteru za extremisty. Kritický k postupu byl i premiér v demisi Andrej Babiš.

„Bavíme se o žalobě, možná to bylo plné emocí. Prezident byl vždycky alfa samcem, který byl zajímavý, někoho pobuřoval. Nyní je ve vleku svého okolí. Vyhrál volby, ale z lidského hlediska říkám, že je ta poslední fáze jeho kariéry smutná,“ tvrdí Vít Rakušan, podle kterého nás čekají předčasné parlamentní volby v roce 2019.

Tématem rozhovoru jsou i podzimní komunální volby. STAN v Praze na společné kandidátce s TOP 09 nasadí právničku Hanu Marvanovou. Lídrem bude europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jak vážně myslí STAN žalobu na prezidenta? Má takový návrh šanci na úspěch? Bude na společné kandidátce v Praze kandidovat i herec a zpěvák Adam Mišík? Proč se nedaří sjednotit pravici? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované