Hlavní obsah

Tajemství endoprotézy: V Praze je o 53 tisíc dražší než na venkově

Jak by se mohly změnit platby nemocnicím od zdravotních pojišťoven?

 

Reklama

Všeobecná fakultní nemocnice účtuje za zákrok přes 81 tisíc, v Havlíčkově Brodě vyjde pojišťovny na necelých 28 tisíc.

Článek

Andrej Babiš nechal před časem na svém ministerstvu vypracovat analýzu o financování zdravotnictví, která mimo jiné potvrdila, že pojišťovny platí nemocnicím za stejné výkony diametrálně odlišné částky.

Že nejde o drobné, potvrzuje příklad. Systém financování umožňuje, aby v jedné z pražských fakultních nemocnic zaplatila pojišťovna za náhradu kyčelního kloubu přes 81 000 korun, zatímco stejný zákrok v nemocnici na Vysočině jenom bezmála 28 000.

Údaje Babišovy analýzy (podrobněji její zjištění popisuje video v úvodu textu) jsou sice z roku 2013, ale že se od té doby mnoho nezměnilo, potvrzují reakce politiků na její výsledky.

Například podle bývalého plzeňského politika a hejtmana za ODS Petra Zimmermanna, který je dnes členem Sdružení soukromých nemocnic, připomínají současné podmínky hrazení faktur nemocnicím „formu organizovaného zločinu“.

„Dnešní úhrady za lůžkovou péči se odvíjejí od historických čísel a víceméně nikdo je nemůže změnit. Dnešní vzoreček, z něhož se počítají, je - napsaný za sebou - delší než metr a podle něj se žádné úhrady spravedlivě a poctivě počítat nedají,“ říká na adresu současného systému.

Také bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová z KDU-ČSL připouští, že nemocnice jsou si v podmínkách nerovné. „Ty menší mají větší problém s úhradami od malých pojišťoven,“ uvedla.

Reklama

Doporučované