Hlavní obsah

Tajemství záhadných semínek posílaných z Číny odhaleno. Lidé je zasadili

Foto: Profimedia.cz

Zásilky byly převážně odesílány ze Su-čou přes China Post.

Reklama

Nevyžádané zásilky z Číny, které chodí lidem po celém světě, zaměstnaly zemědělské úřady na celé týdny. Jde o biologickou zbraň, kontaminační invazi nebo marketingový tah?

Článek

Na první pohled neškodné balíčky s neznámými semínky rozesílané lidem po celém světě a zejména pak do Spojených států v době nejvyhrocenějších čínsko-amerických vztahů vzbudily přinejmenším podezření.

Americké i britské zemědělské úřady se okamžitě daly na investigaci a vydaly upozornění: Ať vás ani nenapadne to zasadit. Příjemci tajemných balíčků, ve většině případů ohlašujících doručení šperků či hraček, se nicméně neubránili nejen polemizováním nad tím, co by kdyby.

Někteří se v komentářích na sociálních sítích domnívali, že obsah balíčku odpovídá obyčejným slunečnicovým nebo dýňovým semínkům. „Já bych to zasadil, vypadá to jako nějaký druh slunečnice,“ napsal jeden z uživatelů. „Tohle je pravděpodobně invazivní druh,“ domníval se jiný.

Podle dalších šlo o semínka okurek. Někteří se neubránili apokalyptickým scénářům, že jde o invazi trifidů, rostlin z románu Johna Wyndhama, které se dokáží odpoutat od půdy, přesunovat se po zemi a svým jedovatým žahadlem zabít či zmrzačit člověka.

„NEPĚSTUJTE JE,“ naléhalo ministerstvo zemědělství státu Washington na Facebooku. „V tuto chvíli si zatím nejsme jisti, jaké druhy semínek balíček obsahuje,“ uvedl Mike Strain, komisař ministerstva zemědělství a lesnictví v Louisianě. „Musíme je identifikovat, abychom se ujistili, že nepředstavují riziko pro zemědělský průmysl nebo životní prostředí v Louisianě.“

Varování tak nebyla primárně navržena jako ochrana před vražednými trifidy, ale před patogeny, kontaminanty, hmyzem možná ukrytým v obalech, a samotnými semínky, která by mohla patřit k invazivním druhům.

„Identifikovali jsme 14 různých druhů semen, včetně hořčice, zelí, popínavých květů a některých bylin, jako je máta, šalvěj, rozmarýn, levandule, pak další semena jako ibišek a růže,“ oznámil první výsledky vyšetřování Osama El-Lissy z programu na ochranu rostlin amerického ministerstva zemědělství (USDA). „Toto je jen podmnožina vzorků, které jsme dosud shromáždili.“

Neškodný výsledek naznačuje také motivy odesílatele - zřejmě jde o takzvaný brushingový podvod. „V tuto chvíli nemáme žádný důkaz, který by naznačoval, že jde o něco jiného než o kartáčovací podvod, kdy lidé dostávají nevyžádané položky od prodejce, který následně zveřejňuje falešné zákaznické recenze, aby podpořil vlastní prodej,“ uvedlo v prohlášení USDA.

Zdánlivě neškodný výsledek prvního pátrání ale nenechává ministerstvo chladným. Dále shromažďuje vzorky, aby se pokusilo zjistit, zda obsahují něco, co by se mohlo „dotknout amerického zemědělství nebo životního prostředí“. Vyzývá každého, kdo obdrží tajemný nevyžádaný balíček semen, aby kontaktoval svého státního regulátora a uschoval zboží, dokud nedostanou další pokyny.

Nabádání k nepěstování mělo nicméně podobný výsledek, jako „neolizujte namrzlé zábradlí“ z filmu Obecná škola. „Zasadili jsme semena, abychom viděli, co by se stalo,“ řekl Doyle Crenshawn z Booneville pro CBS TV.

Rostlina nyní produkuje velké bílé plody a květy připomínající tykvové. „Každé dva týdny to hnojím a roste to jako šílené,“ řekl Crenshawn. Dodal, že pěstitelský experiment zahájil ještě předtím, než o nějakém nařízení věděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované