Hlavní obsah

Tajfun Mangkhut v Hongkongu hýbal mrakodrapy, Filipíny hlásí 69 obětí

Hongkong se vzpamatovává z úderu tajfunu.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Tajfun Mangkhut, který si na Filipínách vyžádal 69 obětí, se přesunul nad Čínu. V Hongkongu se bouře obešla bez obětí na životech, zraněno bylo více než sto lidí. Silný vítr tu hýbal mrakodrapy a rozbíjel okna.

Článek

Po Filipínách se tajfun Mangkhut přesunul v neděli nad jih Číny, kde úřady evakuovaly více než tři miliony lidí. V nejlidnatější čínské provincii Guangdong tajfun zabil čtyři lidi.

Na Honkong udeřil vítr o rychlosti 173 kilometrů za hodinu, který v nárazech dosahoval síly až 223 kilometrů za hodinu. Silný vítr ve městě, které je jedním z největších světových finančních center, hýbal mrakodrapy a dalšími výškovými budovami, rozbíjel okna a trhal střechy domů.

Tajfun v níže položených oblastech města, kde vlny dosahovaly výšky až 3,5 metru, způsobil rozsáhlé záplavy. Místní mezinárodní letiště zrušilo na 800 letů. Zastavena byla vlaková i automobilová doprava.

Na rozdíl od Filipín se v Hongkongu tajfun obešel bez obětí na životech, zraněno však bylo přes sto lidí. Omezeny byly dodávky vody i elektřiny. Zatímco během bouře se život v Hongkongu prakticky zastavil, v pondělí se již začal pomalu obnovovat běžný provoz města, ačkoliv školy zůstaly zavřené.

Tajfun nyní zamířil do centrální Číny směrem k provinciím Kuej-čou, Čchung-čching a Jün-nan kde má postupně zeslábnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované