Hlavní obsah

Tak dopadla soukromá zoo u Prahy, kterou proslavily útěky pum

Záhady Josefa Klímy: Sliboval, že se se svými dravými šelmami z obce odstěhuje. Jak dopadla soukromá zoo u Prahy, kterou proslavily útěky pum?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Majitel zoo Tomáš Machač chová lva, pumy a jiné dravé šelmy hned za rodinnými domky ve Zvoli u Prahy. Občas některé zvíře uteče. Obec přitom nenašla páky, jak situaci vyřešit.

Článek

V lednu roku 2019 jsme vysílali první reportáž o soukromé kontaktní zoo ve Zvoli u Prahy. Na kraji této obce, v zastavěné oblasti, totiž vyrostla v roce 2016 zoologická zahrada, která se pyšnila všemi možnými druhy zvířat. Pštrosem, dikobrazem, jedovatými hady, lvem, tygrem, pumami a mnoha dalšími zvířaty.

Vadou na kráse této zoo však tehdy bylo, že občas nějaké to zvíře uteklo. „Já jsem šel z hospody, volal jsem ženě a říkám: tady je ježek jako kráva. A ona, že jsem nalitý. Běhal tady dikobraz. Had tady běhal. I pumy,“ vylíčil jeden ze starousedlíků.

Právě problém s opakovaným útěkem pum rozvířil vlnu nespokojenosti občanů. Zkráceně řečeno: už si nepřáli, aby tato zoo v obci dál sídlila. Jenže se ukázalo, že vedení Zvole nemá páky, jak problém vyřešit. Žádné zákazy, žádné sankce neměly tu sílu s případem pohnout.

Neexistuje žádná oficiální síla, která by donutila majitele zoo Tomáše Machače, aby obec i s nebezpečnými zvířaty opustil. Neexistuje totiž zařízení, kde by mohly být šelmy dočasně umístěny, než Machač najde lepší, vhodnější místo pro své fungování. Které Tomáš Machač hledal. Na kameru přislíbil, že se na jaře bude stěhovat, že už má nový pozemek.

V prosinci 2019 se reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy vypravili do Zvole znovu zjistit, zda už se zoo přestěhovala. Nikoli. Byla na stejném místě, ve stejné obci; z plánů prý sešlo.

Tomáš Machač ale tehdy dal nový příslib, že na jaře příštího roku už se jistě odstěhuje. „Já to beru tak, že s tím dubnem opravdu počítám. Ale bohužel stále nevím, ve kterém roce,“ komentoval to starosta Zvole u Prahy Miroslav Stoklasa. Právě on se již několik let snaží s Machačem dohodnout a vysvětlit mu, že chovat lva, pumy a jiné dravé šelmy za rodinnými domky je poněkud nebezpečné.

Jaká je situace rok poté? Jak to s kontaktní zoo vypadá v prosinci 2020? Už se přesunula na bezpečnější místo? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované