Hlavní obsah

Tak se osídlovalo v mladší době kamenné. Archeologové vypluli na neolitickém člunu

Člun vydlabaný z kmene 140 let starého dubu je replikou nalezených člunů z neolitu. V mladší době kamenné v nich lidé z Malé Asie osidlovali Středomoří.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Simulaci plavby mezi řeckými ostrovy, noční plavbu, ale i cvičné převrácení plavidla trénovali celý uplynulý týden čeští, slovenští a slovinští archeologové. Nepluli však v žádném moderním člunu, ale ve vydlabaném dubovém kmeni, který je replikou neolitických plavidel, jejichž pozůstatky byly v minulosti nalezeny v Itálii.

Článek

Trénink na východočeské nádrži Rozkoš byl součástí příprav na expedici Monoxylon III, na kterou se pádlující archeologové chtějí vydat příští rok na přelomu května a června do Středomoří.

Na člunu vydlabaném ze 140 let starého dubu poplují z řeckého poloostrova Attika přes řecké ostrovy až na Krétu. Chtějí prakticky potvrdit domněnky o osidlování Středomoří z Malé Asie v mladší době kamenné, tedy zhruba před 8 tisíci lety. Podobné pokusy lidé sdružení kolem Spolku experimentální archeologie při Archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové provedli už v letech 1995 a 1998. Tehdy se na moře vydali pedagogové hradecké univerzity Radomír Tichý a Jiří Miler spolu se svými studenty.

Jedním z těch, kteří se zúčastnili expedice v roce 1998, je například slovenský archeolog René Masaryk, který v současnosti působí v archeologickém institutu STIK ve slovinské Lublani. „Před dvaceti lety jsem se zúčastnil jako student archeologie. Nyní za sebou už mám dvacet let praxe a myslím si, že veřejnosti je potřeba přinášet jiný pohled na archeologii,” vysvětluje vědec, proč se rozhodl po dvaceti letech vzít do ruky pádlo a vyrazit do Řecka.

Archeologové se na Rozkoš vydali, aby se dokázali sladit, neboť zhruba třetina posádky bude nová, a zároveň aby si prověřili fyzickou kondici, která je pro plavbu na dřevénem člunu potřeba. „Vlastní expedice je až skoro za rok, ale musíme se na ni připravit, protože nás čeká minimálně 420 kilometrů na dvě posádky, což je 210 pro jednu a to je opravdu hodně moc,” uvedl vedoucí posádky Jiří Miler. Členové expedice podle něj budou muset na fyzické kondici pracovat individuálně po celý rok.

Tréninkový kemp na vodní nádrži sloužil i k tomu, aby si vyzkoušeli vlastnosti člunu na vodě. Dlabaný člun absolvoval expedici v roce 1998 a od té doby sloužil jako exponát v Archeoparku ve Všestarech. Když ho archeologové znovu spustili na vodu, zjistili, že jeho vlastnosti se proměnily.

„Zjistili jsme, že ztratil hodně hmotnosti. Není proto tolik ponořený do vody, což je dobré, ale zároveň je vratší,” vysvětlil ředitel Archeoparku a zároveň autor projektu Monoxylon Radomír Tichý. Do příštího roku by do konstrukce člunu ještě rádi zasáhli a ještě víc ho ztenčili. Zároveň chtějí experimentovat i s jednoduchou plachtou, kterou neolitičtí osadníci nejspíš používali.

Posádku bude tvořit 22 lidí, kteří se rozdělí do dvou skupin střídajících se po třech až pěti hodinách. Osidlování středomoří se většina archeologů věnuje především teoreticky, maximálně nad počítačovými modely. Ti hradečtí jsou v rámci celé Evropy unikátní. V minulosti zkoušeli jejich řečtí kolegové pouze plavbu na rákosových člunech.

Otázka, proč tento výzkum provádějí zrovna lidé ze suchozemského státu, je proto nasnadě. „První akci v roce 1995 jsme si vysvětlovali tím, že když předtím bylo dlouho problémem realizovat něco v zahraničí, v řadě lidí se to nashromáždilo jako určitý sen, který najednou realizovat šel,” prozradil Tichý.

Expedice Monoxylon III je naplánovaná na 25. května až 15. června 2019.

Reklama

Doporučované