Hlavní obsah

Tak to vidí mladí: Jak vypadá boj za klima na pražské UMPRUM?

Studenti z pražské UMPRUM bojují za klima. Letní Artsemestr se nesl v duchu udržitelnosti.Video: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý semestr na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové vrcholí veřejnou výstavou projektů jednotlivých ateliérů. Letní Artsemestr se nesl v duchu udržitelnosti, etiky a odpovědnosti k životnímu prostředí.

Článek

Jednotlivé ateliéry se v budově UMPRUM na Palachově náměstí prezentovaly semestrálními projekty studentů. Nejedná se tak o běžnou výstavu studentů uměleckých oborů, ale spíše o bilanci současné mladé české tvorby.

„Zadáním našeho ateliéru byla Ethical Message,“ popisuje studentka designu oděvu a obuvi Valerie Jurčíková. „Snažili jsme se poukázat na současnou problematiku fast fashion,“ říká ke konceptu ateliéru, který vede návrhářka Liběna Rochová.

Jde o celosvětový trend, který reaguje na masovou výrobu levných oděvů za nelidských podmínek švadlen v rozvojových zemích.

Téma udržitelnosti a zodpovědnosti k životnímu prostředí se nesl celým prostorem školy. Studenti se zapojili do iniciativy Univerzity za klima, které se snaží upozornit na problémy spojené se změnami klimatu. Z oken školy i všude po chodbách visí bannery a transparenty s hesly poukazujícími na environmentální problémy.

„Ať chceme nebo ne, tahle forma bude vždycky působit trochu aktivisticky,“ soudí studentka Luciana Kvapilová, jedna z organizátorek, „musíme to vyvažovat i dalšími kroky, informovat veřejnost, co se děje a co s tím dál jde dělat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované