Hlavní obsah

Také se stalo: Finanční ústava neprošla, střelba v Turecku a rekord autoprůmyslu

 

Reklama

Rychlý přehled středečních zpráv

Článek

Česko nebude mít finanční ústavu proti nadměrnému zadlužování. Sněmovna dnes vládní ústavní předlohu neschválila. Rozpočtový výbor doporučil poslancům, aby ústavní zákon schválili ve znění pozměňovacího návrhu ODS, který do tohoto ústavního zákona zaváděl konkrétní parametry. Ve výboru s tím souhlasilo Ministerstvo financí a dnes i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti návrhu se ale vyslovil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že ústavní zákon má být obecný. Už předem řekl, že pokud návrh ODS projde, sociální demokraté zákon jako celek nepodpoří.

Poslanci sice v dílčím hlasování pozměňovací návrh ODS podpořili, ale při závěrečném hlasování pro ústavní zákon hlasovalo jen 75 ze 171 přítomných poslanců. Závěrečné hlasování rozdělilo vládní koalici. Členové dolní komory za ČSSD a TOP 09 se hlasování zdrželi, proti byli komunisté. Ze sociálních demokratů hlasoval pro zákon pouze ministr vnitra Milan Chovanec. Poslanci vládního hnutí ANO a KDU-ČSL zákon podpořili stejně jako občanští demokraté.

V Turecku zastřelili muže, který plánoval útok

Turecká policie v Ankaře zastřelila muže podezřelého z plánování sebevražedného atentátu v turecké metropoli. Podle ankarského guvernéra byl atentát plánován zřejmě na 29. října, kdy Turecko slaví státní svátek výročí vzniku republiky v roce 1923, anebo na 10. listopadu u příležitosti výročí úmrtí zakladatele republiky Mustafy Kemala Atatürka.

V bytě podezřelého muže byly nalezeny výbušniny. Zpravodajská služba také vysledovala, že se často pohybuje mimo jiné u staré budovy parlamentu nebo u mauzolea Mustafy Kemala Atatürka v Ankaře, kde se chystají oslavy k výročí republiky. Domnělý atentátník byl zastřelen, když se odmítl vzdát.

V Česku se vyrábí rekordní počet osobních aut

Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 7,3 procenta na rekordních 996 376 aut a to u všech domácích producentů. Škoda Auto rostla o 9,9 procenta, kolínská automobilka TPCA vykázala zrychlení o 5,8 procenta a meziroční přírůstek o 2,8 procenta zaznamenala také nošovická automobilka Hyundai.

Z dnes zveřejněných údajů SAP dále vyplývá, že výrobce nákladních aut Tatra Trucks zvýšil produkci o 36,7 procenta na 876 vozů. Výroba autobusů ale naopak mírně klesla - o 1,5 procenta na 3187 vozidel. Největší výrobce Iveco ČR vyrobil 2826 autobusů, což představuje růst o 3,9 procenta. Klesla produkce motocyklů. Týnecká Jawa Moto vyrobila 1164 jednostopých strojů, což je o 19 procent méně než loni.

Reklama

Doporučované