Hlavní obsah

Také se stalo: výbuch v mešitě, ptačí chřipka v Německu a protesty Benátčanů

 

Reklama

Krátký přehled sobotních událostí. V Pákistánu vybuchla mešita, k útoku se přihlásil Islámský stát. V Německu se potvrdila nákaza ptačí chřipkou a obyvatelé Benátek protestovali proti vedení města, které dává přednost turistům před původními městskými obyvateli.

Článek

V Pákistánu vybuchla mešita

Při explozi mešity v pákistánské provincii Balúčistán zemřelo nejméně 45 lidí a další zhruba stovka byla zraněna. K útoku se přihlásili extremisté z Islámského státu. Místní lidé předpokládají, že počet mrtvých se ještě bude zvyšovat. Záchranné práce totiž komplikuje špatně dostupný terén. Nejbližší nemocnice je od místa vzdálena asi čtyři sta kilometrů. Ve chvíli výbuchu bylo v mešitě přibližně pět set lidí - převážně tolerantní muslimové íránského původu.

Lidé z nadace EDHI pomáhají přesouvat zraněné a těla mrtvých do nemocnice v Karáčí.

V severním Německu bojují s ptačí chřipkou

V drůbežárně v okrese Schleswig-Flensburg, nedaleko německo-nizozemské hranice, zemřely tři tisíce slepic. Policie potvrdila, že příčinou byla ptačí chřipka. Německo se tak přidalo k další evropské zemi, kde se nákaza po letech skutečně potvrdila. Policie uzavřela z bezpečnostních důvodů příjezd k farmě a zítra nechá utratit třicet tisíc kusů zbývající drůbeže.

Italové protestovali s kufry v ruce

Obyvatelé italských Benátek protestovali proti vedení města. Nelíbí se jim, že úřady dávají přednost turistům před místními občany. Každý rok opouští Benátky kolem tisíce obyvatel. Mnohdy proto, že kvůli stále stoupající ceně nájemného si nemohou život ve vodním městě dovolit. Benátčané jsou ale přesvědčeni, že situaci může vedení města změnit. Vyšli proto do ulic se svými zavazadly. Právě ta symbolizují lidi, kteří trvale odchází z města pryč. Průvod vedl občan převlečený za italského dóžete, který nasedl na gondolu a symbolicky město opustil.

Reklama

Doporučované