Hlavní obsah

Také se stalo: zemětřesení v Japonsku, Máchová mimo službu i útok islamistů

Přehled krátkých zpráv z dnešního dopoledne

Reklama

Článek

Útok islamistů v Kirkúku

Islámský stát se přihlásil k nočnímu sebevražednému atentátu v iráckém městě Kirkúk. Provedla ho nejspíš doposud spící buňka islamistů. Atentátníci s vestami naplněnými výbušninami zaútočili na několik vládních budov. Zahynulo nejméně šestnáct lidí. Ve městě je od té doby slyšet střelba. Další útoky podle stejného scénáře se odehrály nedaleko Kirkúku, atentátníci zacílili třeba i na elektrárny. Jednoho se policii podařilo zlikvidovat ještě před tím, než se odpálil, další dva se odpálili poté, co byli obklíčeni. Není jasné, kolik atentátníků se do celého útoku zapojilo.

Občanství pro dalajlamu

Italské město Milán udělilo čestné občanství dalajlamovi. Čínské velvyslanectví v Římě vydalo prohlášení, že uctění dalajlamy „hluboce zraňuje city čínského lidu" a vyjádřilo „ostrý protest a zásadní nesouhlas". Čína dále pohrozila, že milánské gesto může mít negativní dopady na čínsko-italské vztahy a regionální spolupráci.

Máchová mimo službu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zprostil výkonu funkce obviněnou pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, a to do pravomocného rozhodnutí v případu vynášení údajů z trestních řízení. Státní zástupkyni počátkem října zadržela a obvinila policie, a to z korupce a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Do vazby žalobkyně nešla. Obvinění souvisí s dřívější kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu. Máchová je známá i z kauzy Opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Zemětřesení v Japonsku

Japonsko dnes zasáhla série zemětřesení, nejsilnější dosáhlo 6,6 stupňů Richterovy škály. Třásla se provincie Tottori, která se nachází asi 700 kilometrů od Tokia. Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno v hloubce deseti kilometrů. Podle ČTK nejsou hlášeni zranění ani mrtví, nicméně na sociálních sítích se o zraněných lidech mluví. Dají se očekávat ještě další otřesy. Varování před vlnou tsunami nebylo vydáno a problémy nehlásí ani žádné jaderné elektrárny. Otřesy nicméně poškodily elektrickou síť a bez proudu je minimálně čtyřicet tisíc domácností. Zastaven byl rovněž provoz rychlovlaků šinkanzen mezi Tokiem a Ósakou.

Reklama

Doporučované