Hlavní obsah

Také se stalo: Zemřel veslařský talent Plocek, Černobyl má nový kryt

Také se stalo: Zemřel reprezentant Plocek a nový kryt Černobylu.

 

Reklama

Podívejte se na krátký přehled událostí z 29. listopadu:

Článek

Veslařský reprezentant Michal Plocek zemřel

Teprve 22letého Michala Plocka nalezli mrtvého v pondělí večer v loděnici Dukla. Podle policie nezemřel cizím zaviněním, přesná příčina ale zatím není známá. Michal Plocek byl český reprezentant ve veslování a očekávalo se, že jednou nahradí olympijského medailistu a mistra světa Ondřeje Synka.

Havarovaný reaktor Černobylu má nový kryt za 40 miliard korun

Nová kovová kopule v ukrajinském Černobylu zakryla havarovaný čtvrtý reaktor. Mimořádné dílo stálo 1,5 miliardy eur (v přepočtu přes 40 miliard korun) a má mít životnost sto let. Po tuto dobu bude bránit úniku radioaktivity. Přesun obřího krytu nad havarovaný reaktor trval dva týdny.

„Dnes jsme v Černobylu oslavili úspěšný závěr operace. Jde o klíčovou etapu před listopadem 2017, kdy bude završen mezinárodní program přeměny Černobylu v bezpečné místo neohrožující životní prostředí," uvedlo konsorcium francouzských firem. Právě ty postavily gigantickou konstrukci vážící více než 36.000 tun, dlouhou 162 metrů a vysokou 108 metrů. Zakryla by i pařížský stadion Stade de France nebo newyorskou sochu Svobody.

Skutek se stal, ale nejde o trestný čin

Olomoucký krajský soud definitivně zprostil obžaloby bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha a jeho pět kolegů. Případ se týkal stavebních zakázek v přerovském zimním stadionu a domově důchodců. Soudy se jím zabývaly dva roky, v kauze padly dohromady čtyři rozsudky. Obžalovaným nakonec vleklé projednávání prospělo. Soud je zprostil obžaloby s tím, že se skutek stal, ale že nejde o trestný čin. V potaz vzal i loňskou novelu zákona o veřejných zakázkách, která zvýšila limit pro vícepráce, kvůli kterým byli muži souzeni.

Bývalý primátor Přerova Jiří Lajtoch.

Dopravní kolaps v centru Prahy snad večer skončí

V pražské Sokolské ulici byl částečně obnoven provoz zastavený po havárii vodovodního potrubí. Normálně se jezdí ve dvou jízdních pruzích za křižovatkou s Ječnou ve směru od centra. Zbylé dva pruhy by měly být otevřené večer. Začátkem týdne se kvůli uzavírce tvořily kolony na magistrále, která je jednou z nejfrekventovanějších silnic v Praze.

O dopravním kolapsu jsme vás informovali.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované