Hlavní obsah

Takhle by mohlo vypadat muzeum Mašínů. Na statku, na který Zdena čekala 27 let

Zdena Mašínová si na ČVUT v Praze prohlédla návrhy na opravu statku v Lošanech.

 

Reklama

Mašínové loni získali zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Nyní už plánují, jak zničené stavení opravit a udělat z místa důstojné místo připomínající osud rodiny.

Článek

Zdena Mašínová chce ze statku udělat muzeum, které by především připomínalo odkaz jejího otce a československého hrdiny Josefa Mašína. V současnosti je na statku opravená jen vstupní brána. Zbytek je v katastrofálním stavu.

Poté, co se o případu Zdeny Mašínové a jejím boji o vrácení rodinného statku dozvěděl vysokoškolský pedagog Tomáš Hradečný na Fakultě architektury ČVUT v Praze, začal se Zdenou Mašínovou spolupracovat. Spolu se studenty architektury měsíce pracovali na návrzích, jak statek opravit.

Celkem se sešlo 18 návrhů studentů. Osobně si je do Prahy přijela z Olomouce prohlédnout Zdena Mašínová, jednotlivé návrhy studenti prezentovali.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začíná psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Od té doby se Zdena Mašínová snažila vybojovat statek zpět pro rodinu, mnohokrát u českých soudů neuspěla. Až Ústavní soud se Mašínové zastal a celý případ od té doby nabral jiný spád.

Mašínová zpochybňovala smlouvu, kterou její otec postoupil jí a dvěma bratrům. Tvrdila, že otec smlouvu podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době své smrti on.

Soud v Kolíně jí vloni vyhověl, což vedlo i ke změně v katastru nemovitostí, kde byl generál Mašín posmrtně zapsán a později Zdena Mašínová a její bratr Josef, který žije ve Spojených státech amerických.

Reklama

Doporučované