Hlavní obsah

Mašínovi se po 77 letech dočkali, statek patří dětem generála Mašína

Mašínovi získali zpět statek v Lošanech po 77 letech.

 

Reklama

Rodina Mašínových se po 77 letech dočkala satisfakce. Statek v Lošanech na Kolínsku zabavený komunisty nově patří dětem generála Mašína - sourozencům Zdeně a Josefu Mašínovým.

Článek

Seznam Zprávy mají exkluzivně k dispozici odevzdací listinu, podle které jsou od 13. listopadu novými majiteli sourozenci Zdena a Josef Mašínovi. Dvě osminy patří paní Mašínové, šest osmin jejímu bratrovi.

Nyní je v katastru zapsaný generál Josef Mašín, zanedlouho se tam objeví jména jeho dětí. Tak, jak to chtěl už v roce 1940. Dědické řízení je tím u konce. Josef Mašín žije v USA a do České republiky se odmítá vrátit. Svůj podíl přenechá dcerám, Sandře a Barbaře Mašínovým.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začíná psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy statku, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Od té doby se Zdena Mašínová snažila vybojovat statek zpět pro rodinu, mnohokrát u českých soudů neuspěla. Až Ústavní soud se Mašínové zastal a celý případ od té doby nabral jiný spád.

Mašínová zpochybňovala smlouvu, kterou její otec postoupil jí a dvěma bratrům. Tvrdila, že otec smlouvu podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době své smrti on.

Soud v Kolíně jí letos vyhověl, což vedlo i ke změně v katastru nemovitostí, kde byl generál Mašín posmrtně zapsán.

Zdena Mašínová má plán, že z rodinného statku v Lošanech udělá muzeum připomínající památku jejího otce, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem.

Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Reklama

Doporučované