Hlavní obsah

Takový překladatelský oříšek. Jak vysvětlit v chudších zemích Trumpův výrok „pr..l světa“

Reportáž Jiřího Hoška o rasismu ve vrcholné politiceVideo: AP

 

Reklama

Už několikátý den si novináři po celém světě kladou otázku, jak slušně přeložit nebo opsat výraz „shithole”, který měl údajně rasisticky použít americký prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu popírá, že by takové slovo použil. Problém s údajným rasismem má i předseda britské protiunijní strany UKIP.

Článek

Reakce zemí, které podle Trumpovy vulgární definice spadají nebo by mohly spadat do škatulky „p**ele světa”, jsou různé. Jihoafrická republika hodlá podat formální diplomatický protest. Vlády Haiti, Senegalu nebo Botswany si předvolaly velvyslance Spojených států.

I když Donald Trump tvrdí, že je tím nejmenším rasistou ze všech osob, s nimiž novináři kdy mluvili, škoda už se stala. A je celkem jedno, jestli americký prezident použil výraz „shithole” nebo „shithouse”, jak tvrdí další dva senátoři, kteří se osudného jednání v Bílém domě zúčastnili. A kde americký prezident podle vlastních slov skutečně použil drsnější „výrazivo”. Dick Durbin, demokratický senátor za stát Illinois, nemá ale pochyby o tom, co slyšel. „Stojím si za svým původním tvrzením. Prezident použil ten vulgární výraz víc než jednou. Byly tam i další zmínky o Haiťanech a dalších národech,” uvedl.

Rasistický skandál řeší v těchto hodinách i Velká Británie. Případ je o to citlivější, že se týká budoucí členky královské rodiny, americké míšenky Meghan Markleové. Ve Spojeném království je několik věcí, jež vám ve společnosti neprojdou, a je úplně jedno, jestli jste celebrita, nebo obyčejný smrtelník. Jednou z nich je použití výrazu „negr”, pro který se vžil eufemistický popis „n-word,” tedy slůvko začínající na písmeno „N”. Právě to použila v textové zprávě 25letá Joe Marneyová, přítelkyně předsedy strany UKIP Henryho Boltona.

Modelka Marneyová psala dokonce o pošpinění britské královské rodiny a otevření cesty k budoucímu prvnímu černošskému králi. Strana UKIP jí okamžitě pozastavila členství a její přítel dostal na výběr. Buď obětuje politickou kariéru, nebo svou mladou lásku. Napřed to vypadalo, že Bolton hodil Marneyovou přes palubu. V posledních hodinách se ale za ni postavil. UKIP tak možná bude muset znovu hledat nového předsedu.

Reklama

Doporučované