Hlavní obsah

Tálibán zavádí v Afghánistánu opět ve školách každodenní výuku koránu

Video: Milan Šíma, RFL/RE, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vliv Tálibánu se v Afghánistánu i přes zahraniční pomoc nadále rozšiřuje. Tálibánci usilují především o zavedení radikálního islámu a práva šaría do škol.

Článek

Tálibánští bojovníci i přes přítomnost západních vojáků a vojenskou pomoc afghánské armádě ovládají stále větší část území Afghánistánu. Například mají pod kontrolou většinu provincie Lógar. Vůdci Tálibánu poskytli rozhovor reportérům Rádia Svobodná Evropa a vysvětlili jim, jaká je jejich představa se zavedením radikálního islámu například v místních školách.

„Učily se tady předměty jako je umění nebo kultura,” říká jeden z tálibánských velitelů. „Oba jsme zrušili. Nahradili jsme je učením o životě proroka Mohameda - pokoj jemu - a přidali jsme také svatý korán jako každodenní předmět. Předtím měli studenti hodiny koránu pouze jednou týdně, ale teď ho budou studovat každý den.”

Budoucnost Afghánistánu začíná stále více opět ovlivňovat Tálibán a srdce a názory mladých Afghánců jsou rozpolcené. Příští roky ukážou, zda se radikální islám a zákon šaría nestanou opět staronovou budoucností této země.

Reklama

Doporučované