Hlavní obsah

Taxíky Bolt získaly injekci 100 milionů eur. Chtějí zaútočit na Uber

Ilustrační foto.

Reklama

Estonská firma získala peníze na další rozvoj svých služeb. Chce zaútočit na největšího konkurenta Uber hlavně na evropském a africkém trhu.

Článek

Společnost Bolt obešla v době koronakrize potenciální investory, aby si řekla o peníze… a uspěla. Od fondu Naya Capital Management získala 100 milionů eur, což celou společnost ohodnotilo na 1,7 miliardy eur. Informaci zveřejnila agentura Bloomberg.

Manažeři v Naya Capital v úspěch taxíkové firmy se sídlem v estonském hlavním městě Tallinnu hodně věří, protože do Boltu investují již od minulého roku. Taxíková firma, která se dříve jmenovala Taxify, chce s novou finanční injekcí zaútočit v době pokoronavirového rozjezdu na největšího amerického konkurenta, tedy firmu Uber.

Peníze chce použít především na rozvoj přepravních služeb, řešení v oblasti mikromobility a doručování jídla na evropských a afrických trzích. Bolt v současné době provozuje svou přepravní platformu ve více než 150 městech v Evropě a Africe. Během posledních několika měsíců Bolt urychlil expanzi služby Bolt Food a ta je nyní dostupná ve 12 státech včetně Česka.

„Navzdory tomu, že krize dočasně ovlivnila to, jak se pohybujeme po městech, dlouhodobé trendy, jako například klesající počet lidí, kteří chtějí vlastnit auto, nebo důraz na ekologičnost přepravy, zůstaly beze změny,“ prohlásil spoluzakladatel firmy a její šéf Markus Villig.

V rámci koronavirových opatření představil Bolt novou kategorii Protect, ve které jezdí pouze vozy vybavené plastovou zástěnou oddělující prostor pro řidiče a cestující a která omezuje proudění vzduchu mezi přední a zadní řadou sedadel.

Estonská média však podle informací agentury Bloomberg minulý měsíc informovala, že ani tato opatření firmě příliš nepomohla, a tak vyjednávala s tamní vládou o půjčce. Kromě toho čerpá společnost příspěvky v rámci estonské mutace kurzarbeitu pro svých více než 500 zaměstnanců.

Konkurenční Uber zaměstnává po celém světě asi 27 tisíc lidí. Mnoho z nich však bude muset kvůli koronaviru firmu opustit, zatím společnost oznámila osekání 6 700 pracovních míst a snižování mezd. A omezí také řadu svých aktivit, což se v Česku projeví tím, že skončí s rozvážkou jídla.

Reklama

Doporučované