Hlavní obsah

Musk odstranil modrého ptáčka. Logo Twitteru nahradil svým oblíbeným písmenem

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Elon Musk (karikatura, vizualizace AI)

Reklama

aktualizováno •

Změna Twitteru na X.com pokračuje. Miliardář Elon Musk změnil logo sociální sítě Twitter, kterou vlastní. Náhrada loga přišla rychle.

Článek

Aktualizace: Ke změně loga došlo na webu Twitter.com, v mobilních aplikacích je zatím logo původní. Musk zároveň oznámil, že klasické logo, které měl Twitter od svého založení v roce 2006, sundá i z budovy firmy.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Nové bílé logo „X“

Písmeno X má Elon Musk v oblibě. Už v roce 1999 založil firmu X.com, on-line bankovní platformu, která se o rok později proměnila v dosud fungující PayPal. Musk své oblíbené písmeno vložil i do názvu úspěšného vesmírného startupu SpaceX v roce 2002.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Elon Musk a jeho oblíbené písmeno (vizualizace AI)

V roce 2017 Musk znovu koupil doménu X.com a nyní na ní rozjíždí svůj nový projekt X Corp, který má pohltit Twitter a rozšířit jeho působnost po vzoru čínské aplikace WeChat. „Nákup Twitteru je způsob, jak urychlit nástup mé původní vize pro společnost X.com“ uvedl pak Musk v říjnu 2022. To má být jeho „aplikace pro všechno“, jak vysvětlil jinde.

„V Číně v podstatě žijete na WeChatu, protože je užitečný a pomáhá vám v každodenním životě. Kdybychom toho dosáhli nebo se tomu dokonce přiblížili s Twitterem, byl by to obrovský úspěch,“ řekl Musk už na svém první setkáním se zaměstnanci Twitteru v červnu 2022, tedy ještě předtím, než se stal majitelem firmy.

Twitter má po ptákách

Miliardář Elon Musk změnu logo oznámil v neděli. Je to další velká změna od doby, kdy loni v říjnu koupil tuto platformu za 44 miliard dolarů (asi 930 miliard korun). V sérii příspěvků na svém účtu majitel Twitteru uvedl, že se chystá provést změnu celosvětově nejdříve v pondělí, napsala agentura AP. „Brzy se rozloučíme se značkou Twitteru a postupně se všemi ptáky,“ napsal Musk.

„Tato změna není překvapivá vzhledem k Muskově dlouhé historii s X,“ řekl AP Allen Adamson, spoluzakladatel marketingové konzultační společnosti Metaforce.

Miliardář už loni v říjnu uvedl, že „koupě Twitteru je akcelerátorem k vytvoření aplikace X“. Muskova raketová společnost Space Exploration Technologies Corp. je běžně známá jako SpaceX. A v roce 1999 Musk založil startup s názvem X.com. Tato společnost poskytující online finanční služby je nyní známá jako PayPal.

„Nejsem si jistý, jaká důvtipná vodítka to prozradila, ale líbí se mi písmeno X,“ napsal dnes Musk.

Avizovaná změna se na twitteru setkala s kritikou. „Změna bude velmi matoucí pro obrovskou část veřejnosti na twitteru, která je již naštvaná, protože Musk provedl spoustu dalších velkých úprav,“ uvedl Adamson. „Je to trefný konec fenomenálního vzestupu ikonické značky a podnikání,“ řekl.

Majitel Twitteru a vesmír

  • Space Exploration Technologies Corporation, více známá jako SpaceX, je americká technologická společnost působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk z peněz, které vydělal na prodeji svého podílu v systému PayPal.
  • Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1, Falcon 9, těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic.
  • Dále byla vyvinuta druhá generace lodi Dragon, Dragon 2, která má jak nákladní, tak i pilotovanou verzi, a vyvíjí se i supertěžký raketový systém Starship. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru, a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.
  • Musk se před časem stal majitelem sociální sítě Twitter.
Foto: Profimedia.cz

Elon Musk.

Musk začátkem tohoto měsíce na své platformě zavedl nové limity, což vyvolalo námitky, že tento krok mohl odehnat zadavatele reklamy a podkopat kulturní vliv twitteru jako tvůrce trendů. Přístup do rozhraní TweetDeck, které mimo jiné umožňuje monitorovat několik twitterových seznamů naráz, budou nově mít pouze ověření uživatelé, kteří musí za ověření svého účtu platit osm dolarů (174 korun) měsíčně, zatímco organizace to vyjde na 1000 dolarů měsíčně (21 800 korun). Tento krok má zvýšit příjmy Twitteru. Jeho tržby prudce klesly od doby, kdy Musk převzal společnost a propustil zhruba tři čtvrtiny pracovních sil, aby snížil náklady a vyhnul se bankrotu.

Lákání inzerentů je pro Muska a Twitter zásadní poté, co mnozí zákazníci odešli v prvních měsících po jeho převzetí platformy v obavě z poškození značky v chaosu provázejícím převzetí. Inzerenti omezili výdaje také kvůli změnám, které Musk provedl a které umožnily publikovat nenávistnější obsah, urážející širší část publika platformy.

Musk na konci dubna uvedl, že inzerenti se vrátili, ale neuvedl žádné podrobnosti.

Změnu loga Twitteru také přichází v době, kdy síť čelí nové konkurenci v podobě nové aplikace společnosti Meta, komunikační síti Threads, která odstartovala začátkem tohoto měsíce. Je považována za alternativu pro ty, kteří se ve zlém rozešli s twitterem.

Threads je pokládán za textovou verzi aplikace Meta pro sdílení fotografií Instagram. Během prvních pěti dnů od spuštění se do Threads zaregistrovalo 100 milionů lidí, alespoň podle šéfa Instagramu Adama Mosseriho.

Musk, který je rovněž výkonným ředitelem automobilky Tesla, je nyní nejbohatším člověkem na světě. Podle žebříčku, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 231 miliard dolarů (zhruba pěti bilionů korun).

Reklama

Doporučované