Hlavní obsah

TechMIX: Potíže ve výrobě čipů i rozbalování teleskopu přinášejí nejistotu

Vyřazení části provozu firmy ASML se může podepsat na dostupnosti těch nejpokročilejších čipů.

Reklama

Přečtěte si ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí komentáře a postřehy ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás výběr zaujme, přihlaste se k jeho odběru.

Článek

Nedostatek čipů, který v roce 2021 trápil některé obory, by mohl pokračovat v jiné podobě. Dne 3. ledna došlo k požáru v berlínském závodě společnosti ASML. Ta sice čipy přímo nevyrábí, ale je v současné době v podstatě exkluzivním dodavatelem zařízení, na kterých se vyrábí ty nejpokročilejší čipy.

O ASML se v minulosti hovořilo jako o „nejdůležitější technologické firmě, o níž jste nikdy neslyšeli“. Vznikla v 80. letech jako malá odnož společnosti Phillips a věnovala se vývoji zařízení pro pokročilou litografii, tedy „leptání“ světlem, které se používá k výrobě čipů.

Nizozemská společnost je zatím jediná na světě, která vyrábí zařízení pro litografii světlem s velmi krátkou vlnovou délkou. Ve výrobě čipů se dlouho používala osvědčená technologie s vlnovou délkou světla 193 nanometrů. Výrobci přišli na spoustu chytrých „triků“, jak limity této technologie posunout a vyrábět podstatně menší tranzistory, pokrok se však postupně zpomaloval a téměř zastavil.

Akademická sféra i firmy se tak věnovaly vývoji nové technologie fotolitografie „extrémním“ UV zářením (zkráceně EUV) o délce jednotek nanometrů, zhruba 1 až 3 nm. Měla být k dispozici zhruba před 15 lety (pro generaci 45 nm čipů), ovšem vývoj se nedařil.

Řada velkých firem (svého času například IBM) nad vývojem EUV zlomila hůl. Mnozí odborníci pochybovali, zda v dohledné době vůbec bude použitelná. Ovšem ASML hranici prolomila. V roce 2015 společnost uvedla, že by do roku 2020 reálně mohla prodat několik desítek svých EUV zařízení. A zhruba od konce roku 2017 je zákazníkům skutečně dodává.

Jde o extrémně složité stroje: jeden stojí cca 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, a je to obdivuhodný technický výtvor. Například zdrojem UV záření pro zařízení jsou kapky rozžhaveného cínu, které silný laser změní v zářící obláček plynu. Každá kapka musí být zasažena dvakrát: první zásah kapku cínu zdeformuje do požadovaného tvaru („zploští“), druhý ji odpaří za vzniku požadovaného záření. A to se ve stroji děje za chodu 50tisíckrát za sekundu… K soustředění a odrážení vznikajícího světla se využívá zrcadel přesných podobně jako u kosmických teleskopů.

ASML je tedy v tuto chvíli v unikátním postavení. Vyřazení části jejího provozu se může podepsat na dostupnosti těch nejpokročilejších čipů, kterou jsou dnes na trhu. Na rozdíl od roku 2021 by se nedostatek nedotkl automobilových výrobců, kteří sází na mnohem robustnější čipy (i 200- či 300nm technologie).

Uvidíme, jak veliký zásah to bude. Podle dosavadních zpráv byl požár lokalizovaný do malé části berlínského provozu, ta však zůstává zavřená (Bloomberg). Zatím není jasné, jak dlouho by uzavírka mohla trvat a jak může ovlivnit výrobu.

Kde je Webbův teleskop a co dělá?

Když 25. prosince úspěšně odstartoval do vesmíru Webbův teleskop, nejen v NASA si zřejmě řada lidí oddechla. Dosud nejvýkonnější vesmírný dalekohled zachycuje infračervené záření, které velmi dobře prochází překážkami, jež mu vesmír klade do cesty (třeba prachem).

Znamená to, že by mohl dohlédnout do dob velmi těsně po předpokládaném začátku našeho vesmíru, kdy vznikaly první hvězdy a galaxie. NASA doufá, že záběry teleskopu probudí stejný zájem jako svého času působivé snímky z Hubbleova teleskopu.

Na to je ovšem zatím brzy. Teleskop je stále ještě na cestě do své destinace, protože na rozdíl od slavného předchůdce se nebude pohybovat v těsné blízkosti Země. Zatím je zhruba na dvou třetinách cesty, jak se sami můžete přesvědčit na této stránce. Pokud chcete ještě podrobnější informace a navíc v češtině, můžeme doporučit toto vlákno na serveru kosmonautix. V době psaní newsletteru bylo hlavním předmětem úspěšné napínání sluneční clony. Pro procvičení angličtiny je samozřejmě možné využit brífinku na YouTube kanále NASA (poslední je z 3. ledna).

Podívejte se na klíčové fáze napínavého rozbalování teleskopu Jamese Webba.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Zajímají vás potíže s odpůrci očkování v rozvojových zemích, plány Billa Gatese v solární energetice nebo trable japonských univerzit se zálohováním dat? Přihlaste se k odběru newsletteru TechMIX a budete ho v plné verzi dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované