Hlavní obsah

TechMIX: Snadno vyměnitelná baterie je postrach výrobců telefonů

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Firmám se povedlo vmanévrovat trh do situace, kdy skoro nikdo nepožaduje vyměnitelnou baterii v telefonu. (ilustrační foto)

Reklama

Určitě to znáte. Máte telefon už nějakou dobu a je to čím dál horší. Je pomalejší, baterie vám nevydrží celý den a musíte ji během dne dobíjet. Čas na to koupit nový telefon… a to je přesně to, co chtějí, abyste udělali.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Kdo? Pochopitelně výrobci telefonů. Někdy jde vyloženě o softwarové zpomalování –⁠ jako se to prokázalo u iPhone 6 a iPhone 7. Jindy jde o strategické hardwarové rozhodnutí zabudovat do telefonu baterii tak, aby bylo obtížné ji vyměnit.

Možná si pamatujete, že ještě před deseti lety byly výměnné baterie u telefonů celkem běžné. Když vám mobil spadl na zem, nejspíše se rozpadl na tři dílky, a jedním z nich byla baterka.

Dnes ale naprostá většina výrobců baterii do telefonu „přilepí“ způsobem, který její výměnu znesnadňuje. Rozhodně si takovou baterku nebude schopen vyměnit sám zákazník. Většina z nich by přitom vyměnitelnou baterii uvítala, i když jen pro čtvrtinu uživatelů je to priorita.

Firmám se zkrátka povedlo vmanévrovat trh do situace, kdy skoro nikdo nepožaduje vyměnitelnou baterii v telefonu. Přitom v jiných případech bychom takový přístup určitě netrpěli.

„Když si kupujeme výrobky, v nichž jsou zapečetěné dobíjecí baterie, je to jako kupovat si auto s pneumatikami, které nelze vyměnit,“ nabízí přirovnání technický reportér Geoffrey Fowler z Washington Post. Firmy by podle něj měly výrobky navrhovat jinak. Tak, aby braly v potaz omezenou životnost baterie a zajistily její vyměnitelnost.

Nejde jen o chytré telefony, ale i o další „nepostradatelné“ příslušenství, jakým jsou chytré hodinky nebo bezdrátová sluchátka. Ve sluchátkách AirPod je třeba baterie doslova vestavěná do struktury zařízení. Výměna baterky vede ke zničení pouzdra, jak ukazuje web iFixIt.

„Téměř každé zařízení má v dnešní době baterii, která se opotřebovává, a jsou to zabudované hodiny smrti,“ shrnuje zavedenou praxi Kyle Wiens, šéf iFixit. A není to problém jen pro naše peněženky. Vyhozená zařízení představují zátěž pro životní prostředí, a to hned dvojnásobnou: vznikne odpad a zároveň nutnost vyrobit nové zařízení.

„Materiály, z nichž se tato zařízení vyrábějí, jsou vzácné. Některé z nich se musí těžit způsobem, který je pro lidi, kteří se na těžbě podílejí, nesmírně škodlivý,“ připomíná Fowler.

„Telefony nebo notebooky nespotřebovávají během svého života mnoho elektrické energie. Většina energie, která se spotřebuje za celou dobu jejich životnosti, však jde na jejich výrobu – asi 70 %. Takže pokaždé, když si koupíme novou věc, znamená to, že se musí vyrobit. Tam dochází k největším škodám.“

Nejsem naivní a nemyslím si, že by firmy od této výnosné praxe jen tak upustily. Myslím si ale, že jako spotřebitelé můžeme lépe plánovat a brát baterii v potaz při výběru zařízení.

Bohužel to není jednoduché. S výměnnou baterií se prodává minimum chytrých telefonů. Můžete ale u vyhlédnutého modelu zjistit, zda je aspoň možnost vyměnit baterii v servisu –⁠ byť bez záruky. Tím můžeme životnost zařízení klidně zdvojnásobit.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované