Hlavní obsah

Chuť na ryby z akvárií roste. Kde stával sklad, dnes na souši chovají lososy

Jíme víc ryb z akvárií než z přírody. Nádrž na celý životní cyklus má už i losos.Video: Jan Marek

 

Reklama

Kousek od Miami, v budově dřívějšího skladiště, stojí umělá nádrž, kde od jikry po dospělé jedince pěstují lososy. Z pohledu zákazníků jsou navíc lepší. Jsou méně nemocní a levnější než ti v přírodě.

Článek

Ryb a mořských plodů se jí stále víc, a tak hrozí, že oceány jednoho dne hladové nenasytí. A proto v posledních letech rostla produkce takzvané akvakultury čili řízeného chovu vodních živočichů, který je alternativou k tradičnímu rybolovu.

Informace i záběry chovu a lovu si lze poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Mezi roky 1990 a 2020 podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vyrostla produkce tohoto odvětví o 609 procent na 123 milionů tun ročně. Nejde jen o ryby, pěstuje se vše včetně humrů, raků, krabů, krevet či mušlí a řas. Jde o nejrychleji rostoucí gastronomický sektor na světě. Z rybolovu pocházelo v roce 2020 na 70 milionů tun živé váhy, zatímco akvakultura na talíře poslala zhruba 87 milionů tun, vyplývá z údajů zveřejněných FAO.

Foto: Seznam Zprávy

Kolik živé váhy z akvakultury a rybolovu končí na talíři.

Co je potřeba k tomu, být první na světě

Technologie pěstování ryb a dalších živočichů se navíc s růstem poptávky zdokonaluje. A proto se objevují stále lepší a větší nádrže. A to i daleko od moře. Jako třeba jedna v bývalém skladu nedaleko Miami. Kalifornská firma Bluehouse Salmon tam napodobuje přirozené životní prostředí lososů tak, že udržuje správnou teplotu, slanost vody i osvětlení. A ekologicky k tomu využívá biomasu.

„Jsme první, kteří dostali celý proces chovu lososa na pevninu, do nádrže, od jikry po výlov. Ale stálo to hodně se toho naučit, ať už jde o technologie, stavbu nebo časování,“ říká v úvodní videoreportáži SZ Tech vedoucí prodejů a marketingu podniku Damien Claire.

Myšlenka norské mateřské společnosti Atlantic Saphire je, že svou technologií mimo jiné eliminuje nevýhody, které i v přírodě na tvory čekají. V nádrži se redukuje vystavení parazitům, řasám a sinicím nebo rostoucí teplotě vody. Firma Bluehouse Salmon přitom nemusí podle svého tvrzení očkovat lososy ani jim dávat léky, a i tak dokázala jejich úmrtnost snížit na tři procenta, zatímco průměr celého chovného průmyslu je 20 procent.

Čím vším si lososi v „akváriu“ projdou

A jak se vlastně tažné ryby, které mají poměrně náročný životní cyklus, v bývalém skladu od jikry až do výlovu chovají?

„Aby bylo jasno, ta narůžovělá oranžová, co vidíte, je ve skutečnosti žloutkový váček a ne samotná ryba. Proto, aby až se ryba vylíhne, tak se k ní přichytil. A prvních pět až šest týdnů se z toho oranžového žloutkového váčku bude krmit,“ popisuje Claire v reportáži SZ Tech celý proces.

„Poté, co se ryby vylíhnou a dokončí fázi krmení ze žloutkových váčků, přemístíme je. Přineseme plata a přemístíme je manuálně do našeho úvodního vykrmovacího oddělení. Právě tady začínají ti malí na dně nádrže a pomalu se dostávají výš k hladině, aby se začali krmit sami,“ ukazuje.

„Jak můžete vidět, při dalším procesu přemístění už s rybami přímo my nezacházíme. Ryba je pumpována skrz pomalý proud, skrz trubky na zemi a míří k mřížce, skrze kterou padají přímo do dalších nádrží, kde stráví dalších sedm týdnů. K tomu procesu přemisťování ryby dochází až sedmkrát ve sladkovodní fázi a pak ještě dvakrát až třikrát ve fázi se slanou vodou,“ dodává.

„Ryba prochází vnitřními změnami. Začíná připravovat své orgány na dýchání ve slané vodě a také z nahnědlé zelené mění barvu na stříbrnou. Jakmile je připravená, tak ji necháme projít první zimou – snížíme teplotu a osvětlení. A jakmile přestane plavat v nádrži proti proudu a obeplouvá celou nádrž s proudem, víme, že je teoreticky připravena plavat do oceánu,“ doplňuje Claire.

Nižší cena než u těch z divočiny

Kalifornská firma vyprodukuje okolo tří milionů lososů ročně. První kusy na trh začala dodávat teprve v září 2020, a tak je stále ještě na začátku. Cílí však na roční objem až 65 milionů kusů při ceně 12 dolarů za kilogram. Tažné ryby, které rybáři opravdu vylovili v moři, přitom stojí v obchodech minimálně 21 dolarů za kilo. A Bluehouse Salmon má už teď smluveno na 2000 prodejců ryb a mořských plodů.

„Myslím, že tady je to o inkluzi, o tom, být lídry, zkusit hnát průmysl vpřed a zkusit být co nejudržitelnější, co můžeme, protože krmit celý svět bude vyžadovat víc než jedno řešení,“ říká na konec videoreportáže SZ Tech zástupce firmy.

Reklama

Související témata:
Akvakultura

Doporučované