Hlavní obsah

Češi jako první získali povolení k výrobě umělého masa pro zvířata

Češi jako první získali povolení k výrobě umělého masa pro zvířata.Video: Jan Marek, Filip Horáček

 

Reklama

Pražský startup Bene Meat Technologies (BMT) získal evropské povolení k výrobě a prodeji kultivovaného masa pro psy a kočky. Výrobou umělého masa se ve světě zabývá několik firem.

Článek

Povolení společnosti Bene Meat, která přes tři roky pracuje na technologii výroby masa v laboratorních podmínkách, udělil 7. listopadu úřad pro registraci krmiv Feed Materials Register. Podle firmy zatím žádná jiná firma na světě toto povolení nezískala.

„Právě jsme dosáhli významného milníku, protože jsme první na světě, kteří získali povolení k výrobě a prodeji kultivovaného krmiva pro psy a kočky,“ uvedl Roman Kříž, ředitel společnosti Bene Meat.

Registrace znamená, že je produkt bezpečný a může se vyrábět a prodávat kdekoliv v Evropské unii při dodržení hygienických podmínek. Firma usiluje i o další registrace ve světě.

Získáním povolení se nyní bude pokoušet přesvědčit přibližně 15 výrobců krmiv pro mazlíčky, aby toto maso vyzkoušeli a sami uvažovali o jeho výrobě za pomoci know-how od BMT. Cesta to nebude vůbec jednoduchá. Zakladatel firmy Roman Kříž dříve pro SZ Byznys uvedl, že k výrobě je potřeba na míru postavený bioreaktor, který může vyjít na stovky milionů korun.

Nejdál však Češi ve výrobě laboratorního masa nejsou. Výroba pro zvířata je mezizastávkou na cestě za produkcí masa pro lidi například v podobě hamburgerů a steaků. Strukturou a chutí by mělo být k nerozeznání od masa ze zvířat. To se zatím podařilo jen americké potravinářské společnosti Eat Just, která získala povolení pro prodej svého kuřecího kultivovaného masa v Singapuru. V červnu americké ministerstvo zemědělství udělilo povolení kuřecímu masu, které z buněk drůbeže vyrábí kalifornské startupy Upside Foods a Good Meat.

Jediným investorem Bene Meat Technologies je tuzemský výrobce zdravotnických přístrojů BTL, který zatím do startupu investoval nižší desítky milionů eur. Firma má mezinárodní tým složený z 80 vědců.

„Díky získané certifikaci nám již nic nebrání v dalších krocích, jednáme s výrobci krmiv, abychom tento úžasný výrobek dostali do produkce,“ uvedl vedoucí strategických projektů BMT Tomáš Kubeš. Vzorové výrobky budou podle firmy k dispozici na začátku příštího roku, v obchodech by se pak mohly objevit v témže roce.

Co je to umělé maso

Kultivované maso je maso uměle vyrobené v bioreaktoru pomocí namnožených zvířecích buněk, které se odeberou ze živého zvířete, aniž by se mu ublížilo. Přelomovým momentem na cestě české firmy byl dosud vývoj imortalizovaných buněk, které neodumírají jako ty v živém těle, ale neustále se množí. Zásadní je ve vývoji také najít levné médium, pomocí kterého se buňky v bioreaktoru rychle množí. Může to být například sója či mořské řasy. Levné médium je klíčové pro to, aby mohl být projekt komerčně úspěšný.

„Operativní náklady by měly být rozhodně srovnatelné nebo nižší než u svaloviny z poražených zvířat,“ řekl pro SZ Byznys Kříž. Pro producenty krmiv to má mít výhodu především v tom, že získají maso s čistou bílkovinou s vysokou etickou hodnotou, protože při výrobě nezemře jediné zvíře. Prodej „udržitelných“ krmiv ve světě roste.

Globálně se v oblasti vývoje masa z uměle namnožených buněk snaží uspět celá řada společností, mimo jiné také brněnský startup Mewery. Ten letos na festivalu Rock for People představil vůbec první burger s kultivovaným masem, ochutnat ho ale návštěvníci nemohli. Cílit bude primárně na americký a asijský trh, kde je legislativa s kultivovaným masem nejdál.

Ve světovém měřítku jsou to například společnosti Mosa Meat, izraelská Aleph Farms, kterou podporuje i herec Leonardo DiCaprio, Upside Foods a další.

Reklama

Doporučované