Hlavní obsah

Čip od Elona Muska má v mozku první člověk. Co vše víme a co na to experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čip od Elona Muska má v mozku první člověk. Co vše víme a jak reagují čeští experti?Video: Jan Marek

 

Reklama

Elon Musk slíbil, že jeho implantáty umožní ovládání počítače a mobilu pomocí mysli, navrátí ochrnutým schopnost chodit, pomohou s léčbou třesu a demence a nevidomí znovu prozřou. Co z toho je pravda?

Článek

Společnost Neuralink, kterou založil a vlastní jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk, na konci ledna oznámila, že prvnímu člověku implantovala svůj mozkový čip. Redakce SZ Tech proto nyní přináší kompletní souhrn toho, co všechno dosud o zařízení už uvedla, jak funguje nebo co americký miliardář slíbil, že lidem umožní, a kolik bude stát.

Zároveň už dříve oslovila české experty, neurochirurga a inženýra, kteří mají s implantáty zkušenosti, aby přinesla odborný názor k tomu, co je možné a co ne.

Veškeré záběry, informace a vyjádření například i Elona Muska i tuzemských odborníků, si můžete prohlédnout a poslechnout v úvodním videu tohoto článku. Níže je kompletní přepis.

Co zajímavého v reportáži zazní? Lidí s čipy v mozku jsou už po světě desítky a implantáty, které pomáhají ochrnutým zpět na nohy, už má několik pacientů i v Česku. Kontroverzní miliardář v ní také uvádí, že by neměl problém dát zařízení do hlavy vlastním dětem. A to i přesto, že jeho firma je ve srovnání s jinými v tomto oboru skutečně mladá.

Neuralink se potýkal s řadou problémů, ať už šlo o baterii přístrojů o velikosti mince a její možnou toxicitu, nebo týrání zvířat, na kterých zařízení testovala.

Reportáž také vysvětluje, jak mozkové čipy fungují, z čeho se skládají, jaký mají výkon a rychlost nebo jak složité je bude aplikovat do hlavy člověka a kolik operací firma letos i v příštích letech plánuje. Zájemců má údajně tisíce, a to i přesto, že chirurgický výkon s pomocí robota je vyjde na 10 tisíc dolarů.

Stěžejní jsou v úvodním videu tohoto článku názory a popisy neurochirurga Ondřeje Bradáče, primáře Jiřího Kříže ze Spinální jednotky FN Motol a odborníka na informatiku, robotiku a kybernetiku Václav Křemen z ČVUT, kteří všichni mají s neurálními implantáty zkušenosti a říkají, co všechno je, a co naopak není možné, ať už jde o to řídit elektroniku pomocí mysli, postavit na nohy ochrnuté, vrátit zrak nevidomým nebo léčit třeba Alzheimerovu chorobu.

Přepis reportáže o mozkových čipech firmy Neuralink s vyjádřením expertů

Mozkové implantáty, zjednodušeně řečeno čipy, už má v hlavě nejméně 42 osob po celém světě. Jejich hlavní cíl je pomoci ochrnutým. A přitom nejde o žádnou novinku poslední doby.

Třeba firma Blackrock Neurotech z Utahu v USA voperovala své zařízení prvnímu člověku už v roce 2004 a dnes má ve fázi klinických studií 31 pacientů. Těm umožňuje stále líp jen vlastní myslí ovládat jednodušší elektroniku, ale i nohy a ruce, na kterých mají elektrostimulátory svalů či exoskelety. Chce však obnovit i ztracený cit, a to připojením elektrod v hlavě k čidlům v protézách. Nebo vrátit sluch neslyšícím, kteří nemohou mít kvůli své odlišnou anatomii naslouchátka.

Dovést čipy k dokonalosti a hlavně na trh však není lehká ani rychlá cesta. Blackrock Neurotech chtěl svá zařízení MoveAgain po 20 letech testů poslat do prodeje loni, a stejně to ještě nestihl. A navíc - pozornost médií i veřejnosti teď stále častěji strhává jeho mladší a hlasitější konkurent.

„Neměl bych problém s tím, implantovat to někomu - třeba i jednomu z mých dětí, v této fázi v případě, že jsou ve vážném… řekněme, že si… že si například zlomí krční páteř. To by mi přišlo v pořádku - že jsem udělal, co jsem mohl. Řekl bych, že jsme v bodě, aspoň podle mého názoru, kdy by to nebylo nebezpečné,“ šokoval Elon Musk prohlášením na představovací akci jedné své až dosud nepříliš známé společnosti.

Reklama

Doporučované