Hlavní obsah

Komunikační síť WhatsApp měla globální výpadek. Používá ji čtvrt světa

Foto: Profimedia.cz

Výpadek sítě WhatsApp zaznamenali lidé po celém světě.

Reklama

aktualizováno •

Uživatelé po celém světě zaznamenali v úterý ráno výpadek komunikační sítě WhatsApp. Aplikace se tvářila, jako kdyby uživatelé neměli připojení k internetu. Krátce před 11:00 začala opět fungovat.

Článek

Jako první si výpadku oblíbené komunikační sítě WhatsApp všimli uživatelé v Indii, ale následně se potvrdil po celém světě. V Česku se začal projevovat po deváté hodině dopoledne středoevropského času. Společnost Meta oznámila, že na odstranění chyby pracuje a kolem 10:50 byla opět funkční.

Foto: DownDetector.com

Hlášení nedostupnosti platformy WhatsApp na DownDetector.com, 25. října 2022 ráno

Jednalo se o jeden z největších výpadků platformy, která si zakládá na své spolehlivosti a celosvětové dostupnosti. Podle informací specializovaného serveru WABetaInfo by měl být nyní výpadek zcela opraven. Server také zdokumentoval, že se dočasný výpadek týkal všech funkcí aplikace: posílání zpráv, videokonferencí, zakládání nových účtů, správy skupin, zálohování, kontaktů apod. Na vině tedy zjevně byla chyba na serverech firmy Meta.

Problém postihl celý svět

Výpadek se projevoval nemožností navázat spojení s poskytovatelem služby. To si aplikace mylně vykládala, jako že uživatel není připojen k internetu. Ve skutečnosti byla platforma v současnosti zřejmě celosvětově nedostupná.

„Jsme si vědomi, že někteří lidé mají v současné době potíže s odesíláním zpráv, a pracujeme na co nejrychlejším obnovení služby WhatsApp pro všechny,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Meta. Ta provozuje jak komunikační síť WhatsApp, tak sítě Facebook nebo Instagram. Na těch zatím uživatelé výpadky nezaznamenali. Při posledním velkém výpadku – ke kterému došlo před rokem v říjnu 2021 – postihla chyba všechny tři sítě naráz.

Podrobné vysvětlení velkého výpadku 2021:

WhatsApp je jedna z největších komunikačních sítí světa a posílá se přes ni přibližně 100 miliard zpráv denně. Aplikace má po celém světě přes dvě miliardy uživatelů. Komunikace přes platformu WhatsApp je zabezpečená šifrováním end-to-end, takže poskytovatel si nemůže přečíst obsah zpráv během jejich zpracování na serveru.

Pomocí nové funkce stealth mode mohou uživatelé aplikace WhatsApp zvolit, kdo z jejich kontaktů vidí informace o tom, zda jsou právě on-line nebo kdy používali aplikaci naposledy. Nově také WhatsApp přestal podporovat operační systém iOS verze 10 a 11, takže uživatelé se staršími telefony iPhone ztratili možnost tuto síť používat.

Aktualizovali jsme o informace o zprovoznění sítě. Doplnili jsme další podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované