Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu obnovili armádní veletrh. Kvůli Číně jej ovládly drony

Tchaj-wan po letech obnovil armádní veletrh. Kvůli obavě z Číny vedly drony.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Přibývající čínská vojenská cvičení a přelety letadel za hranicemi i blížící se volby posilují u tchajwanské armády obavy z eskalace. Není tak divu, že tamní veletrh vojenských technologií ovládlo to, co se osvědčilo na Ukrajině.

Článek

V hlavním městě Tchaj-wanu Tchaj-Peji se koná veletrh vojenské techniky Taiwan Aerospace & Defense Technology Expo (TADTE). Letošní ročník přilákal přibližně 280 vystavovatelů, kteří svou produkci ukazují v 970 stáncích.

Historicky nejvyšší účast určitě podpořil fakt, že se akce konala naposledy v roce 2019, další ročníky pak zmařila covidová pandemie. Kromě malého viru však účast podpořil i strach z velkého souseda.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Na 16. ročník se podle Tchajwanské rady pro rozvoj zahraničního obchodu (TAITRA) dostavili zástupci firem celkem z deseti zemí. Za USA třeba i velké zbrojovky Lockheed Martin a Northrop Grumman. A poprvé v historii konání akce měli svůj pavilon i Češi, konkrétně Česko-tchajwanská obchodní komora s účastí 13 tuzemských firem.

Hlavní pozornost se na výstavě obranných a leteckých technologií soustředila na víc než 50 pokročilých zbraňových systémů, které odhalilo tchajwanské ministerstvo obrany. Kralovaly přitom drony, jeden útočný typ měl na Expu i úplnou premiéru. Šlo o sebevražedný bezpilotní letoun Mark 2.

„Jako srovnání je Mark 1, který je ovládaný jediným vojákem a jeho efektivita je omezená. Ale Mark 2 je odlišný. Tady za mnou lze vidět odpalovací systém. A už ten ukazuje, že je mobilnější. V současnosti je složený ze tří jednotek, ale navrch jich lze přidat ještě víc a to znamená, že můžete přidat ještě víc munice. A jeho pilot je uvnitř kabiny, takže může řídit,“ ukazuje v reportáži SZ Tech novinku Čch' Li-Pching, šéf vývoje leteckých systémů v Národním vědeckém a technologickém institutu Chung-Šan (NCSIST).

„Celá platforma má víc prostoru, kam dát munici, aby se daly zneškodňovat ještě větší cíle. A zařízení na spodní straně, které slouží k zaměřování cíle, ovládá umělá inteligence,“ dodává ředitel instituce.

Tchajwanské obavy z Číny

Národní vědecký a technologický institut Chung-Šan (NCSIST) začal pro armádu na Tchaj-wanu vyvíjet drony různých typů i velikostí před deseti lety. A svou práci ještě zintenzivnil poté, co ukrajinská armáda po ruské invazi dokázala, jak užitečné mohou být při odrážení útoků, nebo dokonce při vlastních útocích na zařízení nepřítele.

Tchajwanské vojenské, ale i soukromé firmy ukazují svůj pokrok v technologii dronů v době, kdy stále víc roste napětí mezi tímto ostrovním státem a Čínou, která neuznává jeho autonomii a v blízkém okolí pořádá armádní cvičení. Svůj nátlak ještě zesiluje před dalšími prezidentskými volbami na ostrově. Jen za poslední den poslala do vzdušného prostoru kolem ostrova přes sto vojenských letadel.

„Tyto platformy je velice jednoduché odpalovat téměř odkudkoli a mohla by to být poslední šance k odražení nějaké invaze - aspoň té pomalé. Navíc k nim máte střely s plochou dráhou letu, které Tchaj-wan vyvinul. Takže mají nové střely s plochou dráhou letu, mají protilodní střely Siung-feng III s náporovým motorem - jedna byla odpálena omylem pár let zpátky a zasáhla loď, prošla skrz a pokračovala dál, byla to stvůra. Takže Tchaj-wan postupuje vpřed, co se týče nové technologie v bezpilotním letectví, dronech i raketách,“ říká v reportáži vojenský analytik Wendell Minnick.

Jednou ze soukromých tchajwanských firem na veletrhu, které se o vývoj v oblasti dronů zajímají, byla například Geosat Aerospace and Technology.

„Víte, právě teď je v Tchaj-wanu podle regulací našeho civilního leteckého úřadu (CAA) přes 20 tisíc licencovaných pilotů dronů. Takže během války by se zmobilizovali nejen naši běžní vojáci, ale i dronový průmysl, veškerá společnost. Naši mladí piloti by se mohli stát dobrovolnickou armádou přesně jako na Ukrajině,“ uvádí v reportáži šéf firmy Luo Čeng-fang. Používat drony by podle něj bylo možné ke zjišťování informací pro tchajwanské jednotky i k útokům na vojenské cíle.

Kromě dronů se na veletrhu představil například i tchajwanský letecký simulátor pro stíhací piloty nebo exoskelet pro vojáky, tedy souprava nebo vnější zařízení, které podporuje, pokrývá a chrání svého uživatele, přičemž navyšuje jeho sílu a výdrž.

Reklama

Doporučované