Hlavní obsah

V srdci Číny začala robotická akce roku. Stroje se stále více podobají lidem

V srdci Číny začala Světová robotická konference. Stroje budí větší strach.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

V Číně, která je světovou jedničkou v produkci a prodejích robotů a kde stroje prorůstají do průmyslu stále víc, odstartovala výstava budoucích pomocníků, ale i náhradníků lidí. Letos je větší než kdy dřív.

Článek

Přes 140 domácích i zahraničních robotických firem na Světové robotické konferenci v Pekingu otevřelo své expozice odhalující nejméně 600 různých produktů, přičemž rekordních více než 50 robotů si zde odbude i první vlastní debut.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Čtyřdenní výstava odstartovala ve čtvrtek a největší pozornost na každoroční akci tentokrát strhli humanoidi, kteří se čím dál víc snaží vyrovnat svým lidským předlohám. A stále nápomocnější jim v tom je umělá inteligence (AI).

Roboti se rychleji učí napodobovat výrazy i hlasy lidí

Třeba čínská hi-tech firma EX Robots ve svém vyhrazeném prostoru vystavila šestici torz, která napodobovala emoce z tváří návštěvníků. Ty nejdřív natočila kamera, strojové algoritmy analyzovaly výrazy jako biologické informace a robotické hlavy je pak co nejlépe kopírovaly – pomocí jemných servomotorů a umělé kůže.

„Napříč roky jsme technologii zdokonalovali, a je tak pořád vyspělejší. Tentokrát také ukazujeme, jak několik robotů dokáže napodobovat výrazy simultánně. Jakmile vidíme jednu osobu dělat nějaký výraz, všichni roboti ho také stejně udělají. To nám může pomoci stavět robotické náhrady lidí. Roboti za nás mohou vzdáleně nabízet služby a přitom napodobovat i stejné výrazy a hlasy lidí,“ vysvětluje záměr podniku jeho ředitel Li Boyang.

Společnost EX Robots už také na akci několik robonáhražek lidí - třeba postav z dějin, ale i číšníků a společnic – ukázala.

„V současnosti jsou ti roboti používaní ve vědeckých muzeích, turistických atrakcích, střediscích veřejné správy, na recepcích hotelů. A existují i možnosti jako výukové modely nebo zabavení,“ dodává CEO firmy.

Zdokonalují se například i robotičtí psi

A tam, kde je člověk, nesmí chybět ani jeho nejlepší přítel. Platí to i pro roboty. Takže na robotické konferenci se jako loni znovu předváděli také robopsi, kteří jsou díky umělé inteligenci ještě poslušnější a bystřejší. Vůbec první takové stroje vynalezla a do světa rozšířila americká firma Boston Dynamics a v případě čínských modelů se lze určitě do velké míry bavit o napodobeninách. I tak ale měly co předvést – něco moc nové nebylo, jinde se výrobky přece jen posunuly.

„Nejpřednější rozšíření tohoto robota je instalace 4D Lidaru. Dokáže s ním v reálném čase snímat prostředí a sám obejít překážky. A zrovna tak je zdatný v konverzační umělé inteligenci. Víme, že to je teď velice populární. A pomocí silnější verze programu dokáže komunikovat s majiteli. Například mu řeknete, ať jde o krok dopředu, dozadu, nebo ať zatancuje, a on vás uslyší,“ popisuje Wang Qixin, šéf marketingu jiné čínské firmy na výstavě, která ukazovala nové modely psích robotů.

Roboti víc prorůstají domácností – a ovládají ji

Společnost Unitree Robotics z velkého technologického střediska v Chang-čou se na akci pochlubila druhou verzí svého robopsa Go 2, kterého nabízí nejen jako hračku k dětem, ale i jako pomocníka třeba pro ostrahu nebo hasiče. Stojí 13 tisíc juanů, tedy až 39 tisíc korun, a kromě toho, že poslechne přímo na mluvené slovo, může i roznášet jídlo nebo jiné balíčky, a to i přes náročný terén.

Za stejnou cenu se na robotické konferenci v srdci Číny představil i CyberDog 2 od čínské firmy Xiaomi, která je známá spíše pro své chytré telefony. Právě to ale je podle společnosti to, co má její robopes navíc. Dokáže se napojit ke všem chytrým zařízením v domácnosti uživatele a ovládat je za něj.

„Není tak neposlušný jako opravdoví psi. Cena za výcvik je nízká. S výkonným konverzačním AI modelem bude velice poslušný jen za pár tréninkových lekcí. A je inteligentnější, protože může ovládat chytrá rozšíření domácnosti. Pokud byste třeba chtěli zapnout klimatizaci, stačí mu říct, ať ji zapne. A to je pouze snadný příklad. Je chytřejší, poslušnější a propojuje se s chytrými zařízeními okolo nás,“ popisuje svůj výtvor Shao Yuanxin z Robot Laboratory ve firmě Xiaomi.

Nechyběly ani robotické paže a operatéři

Na konferenci nechyběla ani vyspělejší průmyslová ramena k využití v automobilkách, logistice nebo zpracovatelství. A samozřejmě došlo i na stroje pro lékaře jako staršího chirurgického robota Da Vinci využívaného pro operace hrudníku i dutiny břišní.

„Roboti jsou lepší, co se týče dolaďování, jsou minimálně invazivní a přesnější, takže pacientům nepůsobí tolik poškození tkání. U některých operací s robotickými pažemi se můžeme vyhnout nevyhnutelně se třesoucím rukám doktora, přinést širší a čistší zorné pole k operování, které může skutečně redukovat zásahy do těla pacientů, a tak umožnit rychlejší zotavení,“ vysvětluje Li Haoyuan z hongkongské firmy Intuitive Fosun, která Da Vinci robota vynalezla.

Jak se daří lídrovi v robotice

Čína je v prodejích robotů světovou jedničkou a loni se na globálním obratu s nimi podílela z více než 50 procent. Čínský robotický průmysl utržil přes 170 miliard juanů, tedy více než půl bilionu korun. A jen za první polovinu letošního roku vyrobil asi 222 tisíc dalších průmyslových strojů, což je meziročně o 5,4 procenta více. Produkce robotů do služeb vzrostla za stejné období dokonce o 9,6 procenta na 3,5 milionu kusů.

Podle čínské vlády připadá v tamním výrobním průmyslu na 10 tisíc „lidských“ zaměstnanců až 392 robotů a industriální stroje už takto přijalo 65 různých průmyslových oborů a 206 podoborů.

Reklama

Doporučované