Hlavní obsah

Podívejte se na nový supervýkonný čip. Představil ho šéf Nvidie

Podívejte se, jak šéf Nvidie představil nový supervýkonný čip pro AI.Video: Jan Marek

 

Reklama

Známý výrobce čipů z USA odhalil nejnovější model svého čipu Blackwell GB200. Je několikrát rychlejší a úspornější, čímž by měl nejen zlevnit výpočetní technologie, ale přinést i revoluci ve vývoji AI.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokrok v oblasti umělé inteligence (AI), zlepšení modelovacích programů, tvorba videí, animací a her, nebo jejich rostoucí kvalita vedou v poslední době k vyšší poptávce a zájmu o ještě výkonnější polovodiče.

Nový paměťový čip pro AI s dosud největší kapacitou a rychlostí přenosu dat už před měsícem představil třeba Samsung. Jeho novinka, HBM3E 12H, oba parametry oproti svému předchůdci HBM3 8H zvýšila o více než 50 procent na 36 gigabajtů (GB) a 1280 gigabajtů za sekundu (GB/s). To podle jihokorejské firmy umožní, aby průměrná rychlost trénování umělé inteligence vzrostla o 34 procent a navíc se 11,5krát zvýšil počet lidí, kteří daný chytrý program využívají naráz.

Pozadu nezůstává ani Nvidia, americký výrobce takzvaných jednotek GPU - mikroprocesorů zajišťujících grafické výpočty a změny v obsahu videopaměti, které ve finále uživatel vidí na displeji svého počítače či mobilu.

Produkty od prudce rostoucího podniku tvoří základ vývoje a revoluce generativní AI. Spoléhá na ně jak OpenAI a další podobné firmy, ale i velké technologické společnosti, jako Google a jejich vlastní jazykové nebo další modely s umělou inteligencí. A tak i tento podnik z USA zapracoval na lepších parametrech.

„Potřebujeme větší GPU, a tak mi, dámy a pánové, dovolte, abych vám představil velký - opravdu velký GPU,“ uvedl na pondělní akci v San José osobně šéf podniku Jensen Huang.

A v čem je odhalený nový čip Blackwell GB200 od Nvidie lepší než jeho předchůdce Grace Hopper? Slavný chatovací robot ChatGPT od OpenAI mohl být v minulosti vycvičen za tři měsíce s 8000 čipy s příkonem 15 megawatt (MW) energie. Nově to ale za stejnou dobu dokáže jenom se 2000 čipy a příkonem čtyř MW. Na trhu by měly být do konce roku.

Foto: Nvidia

V čem je Blackwell lepší než předchozí Hopper?

Vyšší rychlost i finanční úspora se tak rýsuje hned na dvou frontách, a to názorně na dvou základních počítačových deskách ukazoval na pódiu i šéf amerického podniku Jensen Huang. Na akci ve videoprezentaci představil také jeho podrobné technické parametry a v úvodu rovněž možnosti jeho využití a pokrok, který by mohl přinést.

Redakce SZ Tech vytvořila shrnující videosestřih, který je ke zhlédnutí v úvodu tohoto článku. Anebo jsou níže k dispozici všechny tři klíčové části jeho prezentace zvlášť.

Konkurence Nvidie, tedy rovněž americké firmy Intel a AMD, přitom ještě nedokázaly dohnat výkon a efektivitu ani předchozího modelu Grace Hopper odhaleného v roce 2022.

Proč je důležité vyvíjet výkonnější čipy a kam nás mohou posunout? Vysvětluje šéf Nvidie.Video: Jan Marek

Krátká videoprezentace představující nový grafický procesor od Nvidie.Video: Jan Marek

Samotný šéf americké společnosti popisuje novinku Nvidie.Video: Jan Marek

Reklama

Související témata:
Advanced Micro Devices (AMD)

Doporučované