Hlavní obsah

Mladý startup získal miliardy na svého humanoida. Naprogramuje ho OpenAI

OpenAI naprogramuje humanoida. Co na startup s miliardami i z Nvidie a Microsoftu říká český expert na roboty?Video: Jan Marek

 

Reklama

Nejsou sice žádná novinka, donedávna ale byli spíš na okrasu. Teď však různé firmy závodí, čí humanoidní robot jako první nastoupí do skladů i domácnosti. Přidaly se i Tesla a Xiaomi, ale OpenAI či Microsoft sází na nováčka. Proč?

Článek

Na výšku má skoro 168 centimetrů, váží 60 kilogramů a dalších 20 kilogramů unese. Přitom se dokáže pohybovat rychlostí 1,2 metru za sekundu čili asi třikrát až čtyřikrát pomaleji než běžný člověk a na elektrický pohon může fungovat pět hodin.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Díváte se na humanoidního robota nazvaného jednoduše 01, kterého postavil a dál vyvíjí americký startup Figure AI. Jednou by měl zastat práci lidí - nejdřív v továrnách a pak snad i v domácnostech.

Světu se poprvé ukázal teprve loni, čili rok poté, co své jinak řečeno také androidy CyberOneOptimus představily i Xiaomi a Tesla, jak lze mimo jiné také vidět v úvodní videoreportáži tohoto článku.

Firma s krátkou historií a miliardami od těch největších

Zatímco v případě Xiaomi a Tesly jde o známé velké podniky, které v roce 2022 své prototypy humanoidů ukázaly naživo a sdílely o nich i nějaké technické informace, startup Figure AI v roce 2022 teprve vznikl a svého robota představil zatím pouze ve videích, kde je navíc ještě stále připojený kabelem.

I to však zřejmě stačilo na to, aby přilákal obří investice, a to i od velkých a známých technologických firem. Poslední, třetí kolo financování vyneslo 675 milionů dolarů, a v současnosti je tak podnik ohodnocený na dvě miliardy dolarů.

Český expert je skeptický

Prvními investory, kteří zlákali ostatní, byl počítačový i softwarový gigant Microsoft a také průkopník umělé inteligence OpenAI, který v jeden moment uvažoval také o akvizici startupu. Obě firmy do něj investovaly už opakovaně.

Z dalších to pak byli například LG, Samsung, Amazon, prostřednictvím fondu přímo i Jeff Bezos, ale také Intel nebo Nvidia.

„Musím říct, že jsem ji dříve nezaregistroval. Vlastně až teď, jak se objevily články o tom, že získali investice, a můj názor je, popravdě řečeno, spíš skeptický. Viděl jsem to video jejich humanoidního robota, ale videa humanoidních robotů už tu máme 40 let. Japonci dlouho vyvíjejí roboty, kteří chodí a třeba zamávají, takže to není něco, co by mě mohlo teď nějak oslovit, že to je robot, který by byl v něčem lepší. Spíš naopak, museli by ukázat mnohem víc. Zatím to je pro mě taková mediální show,“ popisuje své první dojmy ze startupu a jeho androida pro SZ Tech vedoucí skupiny zkoumající humanoidní robotiku na katedře kybernetiky FEL ČVUT Matěj Hoffmann.

Může AI řídit humanoidy?

Americká společnost OpenAI, která ve světě i na trhu jako první odstartovala boom s umělou inteligencí a takzvanými chatboty, ale do Figure AI nejenže investovala, také s ním uzavřela spolupráci. Dle posledních zpráv pro jeho humanoida vyvine vlastní program na míru.

„Jedna věc tedy je, že s námi ten robot bude umět pěkně mluvit, když v něm poběží ChatGPT nebo tak něco podobného, tomu určitě věřím, to fungovat může. Úplně jiná věc je, zda tyto modely, které jsou nakrmené na internetu z textů a videí, budou umět řídit humanoidního robota. To si myslím, že vůbec není jasné, proč by tak mělo být. Je to asi tak, jako vy byste si přečetli knihu o tom, jak chodit či jezdit na kole, a pak byste na něj nasedl a mělo to fungovat. To si myslím, že z toho neplyne,“ dodává v úvodní videoreportáži tohoto článku Hoffmann.

Právě to si však myslí třeba Elon Musk a Tesla. Navigaci jeho robota Optimus zajišťuje stejný počítač, kterým firma vybavuje svoje dnes už samořízená elektroauta – akorát umělou inteligenci údajně přeprogramuje, aby se místo na silnici orientovala v domě, kanceláři či továrně. A i tyto náročné vizualizace si lidé mohli předloni na představení jejího androida prohlédnout, jak tehdy ukázala i redakce SZ Tech.

„Z mého pohledu je vlastně naivní myslet si, že umělá inteligence, která umí chatovat a zpracovávat obrázky, což jsou takové softwarové věci hezky fungující na internetu, takže bude umět řídit i humanoidní roboty. To myslím, že je potenciálně velký omyl, a že to se jen tak samo nestane,“ doplňuje ještě český expert na androidy.

„A to si myslím, že platí i pro Teslu. Humanoidní robot je něco strašně složitého. I náš mozek se evolučně adaptoval na to, aby řídil naše tělo, strašně dlouho - máme úplně jiný mozek než třeba žirafa nebo želva. A oni si myslí, že když už umí udělat to auto, tak s tím budou řídit i humanoidního robota. To si myslím, že je velký omyl a brzy se to ukáže,“ říká dál.

Matěj Hoffmann dál v reportáži SZ Tech o startupu Figure AI a jeho robotovi 01 říká, že podle něj humanoidi nejsou ideální volbou do skladů a průmyslu. A to i přestože jiná americká firma Agility Robotics už například dostavěla továrnu schopnou vyrábět ročně tisíce jejích strojů s lidskými rysy, do kterých už investoval a testoval je rovněž Amazon.

Za příklad dává český odborník patrně nejslavnější společnost Boston Dynamics, která má sice už také významného klienta z oboru, ale svého virálního „parkour“ androida mu dodávat nebude. A nakonec se dostane také k tomu, jak by to s humanoidními roboty bylo v domácnosti a kdy by tam jeho odhadem tak mohli být. Zmíní i želízko v ohni z Česka.

Přepis zbývající části reportáže a rozhovoru o Figure AI a humanoidech

Český expert také ještě připomněl, že roboti schopní chodit po dvou nohou nejsou ve světě žádná nová věc. Třeba japonská automobilka Honda už takový stroj - prototyp jménem Asimo, odhalila v roce 2000. A nebyla jediná. Hlavně právě asijské firmy se takovými exempláři chlubily často. Většinou šlo ale spíše o drahé hračky pro efekt či demonstraci jiných technologií.

Sériový výroba humanoidů se už chystá

Serióznější pokusy o humanoidního robota, který by se uplatnil například v průmyslu, se začaly objevovat až v posledních letech a převážně ve Spojených státech. Kromě Tesly a Xiaomi, tedy globálně populárních značek spotřební elektroniky a elektroaut, které své teprve prototypy odhalily loni, to jsou ale firmy, které už testovaly androidy ve skladech, zahajují sériovou výrobu a mají uzavřené spolupráce s průmyslovými společnostmi.

Třeba americká firma Agility Robotics s modelem Digit loni v září dokončila továrnu schopnou produkovat 10 tisíc robotů za rok. Zkoušel je například Amazon, který do ní v roce 2022 také investoval 150 milionů dolarů.

Slavný robo-parkourista

Větší pozornost ale sklízí jiný americký podnik - Boston Dynamics. Video jeho stroje Atlas dělajícího parkour už například vidělo přes 15 milionů lidí a slavný je také jeho robotický pes Spot, který zvlášť v průmyslu, i tom těžkém, nabízí řadu využití. A také na to upozorňuje Hoffman z ČVUT. Humanoidi se podle něj do průmyslu tolik nehodí.

Reklama

Doporučované