Hlavní obsah

Už nemá cenu učit se programovat, tvrdí šéf Nvidie. Ale je to spíš naopak

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Programátoři si libují, že nástroje jako Copilot šetří čas a pomáhají jim se dlouhodobě zlepšovat.

Reklama

Má ještě cenu učit se programovat? Nástroje založené na generativní umělé inteligenci přece dokážou vyplivnout řádky kódu nebo dokonce celé aplikace. Přesto si myslím, že se pořád vyplatí proniknout do světa programování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

AI nástroje se zlepšují. Ještě před rokem byla datová analýza s pomocí ChatGPT nespolehlivá a vše. ChatGPT ale v létě 2023 získal modul pro provádění pythonových skriptů nad vašimi daty, a výsledky jsou teď naopak spolehlivé a ověřitelné.

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Právě schopnost generativní umělé inteligence nejen psát text, ale také psát kód – tedy programovat – považuji za jednu z nejdůležitějších vlastností. Kupodivu to řada lidí opomíjí, mnohem větší mediální pozornost je věnovaná generátorům obrázků nebo videoklipů.

Každý člověk na světě je nyní programátor. To je podstata toho zázraku umělé inteligence.
Jensen Huang, šéf a zakladatel Nvidia

Programátoři samotní byli ostatně k „robotickým kolegům“ hodně skeptičtí. Podle mého to pramenilo z toho, že mají s různými „programovacími asistenty“ dlouhodobé zkušenosti. A až donedávna to byly opravdu primitivní nástroje, od kterých nešlo čekat nic víc než doplnění jména funkce nebo uzavření složených závorek.

To se ale radikálně změnilo. Nástroje jako Github Copilot umí pomoci s relativně komplikovanými činnostmi: Navrhuje řešení problémů, hledá a opravuje chyby, píše nové funkce. Já mám třeba dobrou zkušenost s tím, že do kódu přidám komentář, který popisuje, co chci provést, a Copilot mi nabídne konkrétní způsob, jak toho dosáhnout.

Odhaduji, že v tisícovce napsaných řádků kódu v mém posledním větším skriptu tak třetina pochází přímo od AI nástrojů.

Průzkum společnosti Github z roku 2023 ukazuje, jaké konkrétní výhody takové „párové programování s robotem“ přináší. Vývojáři mají lepší pocit z kódu, který vytvoří (jsou sebevědomější), a programují výrazně rychleji. Nepřímým důsledkem je také větší srozumitelnost kódu. Možná právě proto, že vývojáře spolupráce s umělou inteligencí láká k tomu, aby častěji psali komentáře ke svému kódu.

V jiném průzkumu si zase programátoři libují, že nástroje jako Copilot šetří čas a pomáhají jim se dlouhodobě zlepšovat. Více než 50 % respondentů uvedlo, že díky těmto nástrojům se vylepšili v používání programovacího jazyka, a 41 % dokonce věří, že jim tyto nástroje pomáhají zvládat pracovní nápor a vyhnout se tak syndromu vyhoření.

Má ještě vůbec cenu učit se programovat?

Někteří z toho vyvozují, že programování je odteď činnost, kterou mohou počítače úplně převzít. Šéf firmy Nvidia Jensen Huang nedávno prohlásil, že dnešní děti už se nemusí učit programovat: „Kdokoli, kdo se k tomu vyjadřoval veřejně, vám posledních deset nebo patnáct let říká: Je klíčové, aby se vaše děti naučily informatiku. Všichni by se měli naučit programovat. A ve skutečnosti je to skoro přesně naopak. Je náš úkol, abychom technologie přizpůsobili tak, že nikdo nemusí programovat.“

„Každý člověk na světě je nyní programátor. To je podstata toho zázraku umělé inteligence,“ zdůraznil. „Máte teď po ruce počítač, který bude dělat to, co mu řeknete.“

Není to zdaleka tak kontroverzní tvrzení, jak se na první pohled zdá. Jiný uznávaný odborník na umělou inteligenci, Andrej Karpathy (pracoval v Tesle a OpenAI), loni v lednu glosoval: „Nejdůležitější nový programovací jazyk je nyní angličtina.“

Narážel tím na to, jak se velké jazykové modely (tehdy to byl ještě GPT-3.5, z dnešního pohledu tedy starý, méně schopný model) osvědčily coby nástroje generující počítačový kód dle zadání uživatele.

Podle mých zkušeností – a opravdu se snažím pomocí jazykových modelů programovat skoro každý den – zatím nejsme ve fázi, kdy by AI nástroje mohly plně zastat práci zkušeného programátora. Jistě, programování se v mnoha ohledech zjednodušilo. Největší zvýšení produktivity zaznamenají často hlavně méně zkušení programátoři. Ale úplně bez základů programování se to stále neobejde.

Ano, podle mého má

Proto lidem radím pravý opak: Teď je skvělý čas učit se programovat. Už ale rovnou s vědomím toho, že se nebudete muset učit úplně všechno. Pro začátek stačí, abyste uměli svůj kód spustit. Třeba skripty v již zmíněném jazyce Python nebo jednoduché stránky využívající JavaScript. A abyste se naučili – za vydatné asistence ChatGPT, Gemini nebo Github Copilota – psát skripty, které vám usnadní každodenní práci. Časem si začnete troufat na větší a větší projekty.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Tady je moje nedávná ukázka: Napiš mi program, který stáhne všechny soubory uvedené v TXT souboru. Díky ChatGPT bylo rychlejší si takový nástroj naprogramovat než stahovat cizí, již hotové řešení.

Ale osvojit si základní „programátorské uvažování“ je pořád důležité. A nemyslím si, že by jej za nás mohla převzít umělá inteligence. Programátoři se v podstatě učí rozdělit problém na jeho základní části a ty pak postupně řešit. Jak mi v roce 2019 řekl Donald Knuth: „Pokuste se myslet systematicky. Pokud k věcem přistupujete nazdařbůh, vždycky budete muset všechno dělat znovu od začátku.“

Další slavný expert v oblasti strojového učení, Andrew Ng, k tomu v říjnu dodal, že schopnost programování je cennější než kdy dříve: „Věřím, že vstupujeme do éry, kdy každý může mít prospěch z toho, že se naučí programovat. Díky velkým jazykovým modelům (LLM) je to cennější než kdy jindy. Psaní kódu, který následně volá LLM, usnadnilo vytváření inteligentních aplikací.“

Nemyslím si zdaleka, že by se všichni měli naučit programovat. Ale všem radím, aby to učili své děti, aspoň nějaké základy. Tady jsem ukázal jeden ze způsobů, jak na to.

Věřím také, že když se naučíte uvažovat programátorsky, najdete spoustu způsobů, jak vám nové nástroje – které se budou stále zlepšovat – otevřou radikálně nové možnosti.

Řadu svých běžných každodenních činností můžete pak přehodit na umělou inteligenci. Ne přímo na chatbota. Ten si zatím se vším neporadí, a často produkuje slova tam, kde vy potřebujete činy. Ale když chatbota budete brát jako osobního programátora, najdete spoustu způsobů, jak si urychlit práci nebo dělat úplně nové věci.

Anketa

Programujete?
ano, zásadně bez použití AI
18,8 %
ano, někdy používám AI
47,6 %
zatím ne, ale chci se to naučit
19,5 %
ne, a nechci se do toho vůbec pouštět
14,1 %
Celkem hlasovalo 1221 čtenářů.

Musíte ale vědět, že ty možnosti vůbec existují. Nikde nenajdete žádný návod, s čím vším vám může váš osobní programátor pomoci. Sami musíte vymyslet, jak ho zaúkolovat. Chatbot sám nemá žádné ambice a cíle. Ty musíte dodat vy, pak z nových nástrojů vymáčknete nejvíce.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Generativní umělá inteligence na vzestupu

Od listopadu 2022, kdy firma OpenAI představila nástroj ChatGPT, lidé po celém světě experimentují s tím, jak jim generativní umělá inteligence může pomoci.

O tom, co nové nástroje umí nebo neumí, se diskutuje z mnoha pohledů. Jedná se o skutečnou inteligenci a kreativitu? Výsledky jsou totiž nejen ohromující, ale také bizarní.

Objevila se také plejáda podvodůzneužití generativní umělé inteligence. Pro řadu lidí je také pochopitelně důležité, jak tyto nástroje ovlivní pracovní trh.

Pokud vás zajímá, jak začít experimentovat s novými nástroji, podívejte se na naše základní tipy nebo na seriál Hrajeme si s AI.

Reklama

Doporučované