Hlavní obsah

Technické muzeum v Liberci chce vytvořit vzdělávací centrum pro děti

Foto: Getty Images

Liberec.

Reklama

Technické muzeum v Liberci chce vytvořit dětské vzdělávací centrum zaměřené na techniku. Prvních šest kroužků by mělo začít fungovat od podzimu.

Článek

„Dneska jsme se rozhodli, že bychom chtěli našim sedmiletým snahám dát rámec mnohem větší, systematický, aby to bylo opravdu centrum vzdělávání volnočasového pro děti,“ uvedl předseda spolku Technické muzeum Liberec Jiří Němeček.

Ambicí muzea je stát se největším regionálním technickým vzdělávacím centrem pro děti a mládež. Zatím jen snem je vytvořit i základní školu se zaměřením na techniku, taková v Liberci není žádná.

Podporu při vytváření vzdělávacího centra má muzeum ze strany školského náměstka primátora Liberce Ivana Langra. Míní, že časem by dílny v muzeu mohly využít i některé městské školy. „Umíme ve školách podporovat technické vzdělávání, ale pokud školy nemají vlastní dílenské zázemí, tak těžko mohou s dětmi pokračovat v praktické činnosti. A tohle je přesně to, co nám chybí. Jsem moc rád, že to tady vzniká a některé školy se tady budou moci nějakým způsobem blokově protáčet,“ dodal.

Na šesti kroužcích si chtějí podle Němečka vyzkoušet, jak by mělo centrum fungovat prakticky a poté chtějí počet kroužků i nabídku pro jednotlivce a školy zvyšovat. V první fázi by v dílnách muzea, které jsou v areálu bývalého výstaviště, měly být například kroužky zaměřené na CNC stroje, architekturu či zpracování plastového odpadu. Projekt je nyní ve fázi úprav dílen i hledání partnerů z řad průmyslových podniků Liberecka.

Reklama

Související témata:

Doporučované