Hlavní obsah

Technologie na rozpoznávání tváří objevila stíhaného Číňana v davu 60 tisíc lidí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Čína patří ke světové špičce v oboru technologií schopných rozpoznávat obličeje.

Článek

Čínská policie použila technologii na rozpoznávání obličejů, aby v davu 60 000 diváků na koncertu popové hvězdy objevila a následně zatkla stíhaného muže. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Podezřelý, který byl identifikován jen jako pan Ao, jel s manželkou 90 kilometrů do města Nan-čchang na koncert popového zpěváka Jackyho Cheunga. A podle policie byl jednatřicetiletý muž, který je stíhaný za hospodářskou kriminalitu, značně šokovaný, když si pro něj mezi diváky přišli.

„Podezřelý vypadal naprosto ohromeně, když ho vyváděli ven,” řekl policejní důstojník Li Ťin tiskové agentuře Nová Čína. V policejní vazbě pak prý muž prohlásil: „Kdybych to byl býval věděl, tak bych na ten koncert nejezdil.”

V Číně je rozmístěna rozsáhlá síť sledovacích kamer, kterých je podle BBC v současnosti více než 170 milionů a během následujících tří let má přibýt zhruba 400 milionů dalších.

Čína patří ke světové špičce v oboru technologií schopných rozpoznávat obličeje a pravidelně svým obyvatelům připomíná, že díky tomuto vybavení je prakticky nemožné uniknout úřadům.

Reklama

Doporučované