Hlavní obsah

Teď se zaměřím na časově omezené kredity, říká senátorka a bojovnice proti operátorům

Senátorka Alena Dernerová vysvětluje, co je na českém telekomunikačním trhu podle ní špatně.

 

Reklama

Zrušení roamingu a zkrácení doby nutné k přechodu k jinému operátorovi mají rozhýbat ceny českých telekomunikačních operátorů. Podle senátorky Aleny Dernerové je ale ještě na čem pracovat.

Článek

Vláda chce urychleně zpřísnit regulaci operátorů. Pověřila proto ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby připravil novelu, která má situaci napravit. V plánu je zákon schválit co nejdříve.

Novela má zkrátit dobu, již mají operátoři na převod telefonního čísla, pokud chce zákazník přejít ke konkurenci, na deset dní.

Současně dostane Český telekomunikační úřad, který operátory reguluje, nové pravomoci. Bude moci dávat pokuty až do výše 50 milionů korun a pokutovat i nedodržování podmínek, k nimž se operátoři zavázali v rámci aukce kmitočtů.

Podle senátorky Aleny Dernerové, která dlouhodobě proti operátorům vystupuje, je to jen začátek.

„Já určitě budu chtít, abychom začali hovořit o tom, aby vám operátor nesebral SIM kartu i s předplacenou částkou, když si nekupujete další a další kredity,“ říká senátorka.

Zatím jsou předplacené kredity časově omezené, a pokud je zákazník včas neutratí, musí si dobít další, aby prodloužil jejich platnost.

Další problém podle senátorky je, že operátoři mohou jednostranně měnit smlouvy. Pokud se to zákazníkovi nelíbí, může sice odejít, ovšem často musí zaplatit sankce.

„České zákony jsou standardní jako kdekoliv jinde v Evropě a český regulátor má všechny pravomoci, jaké mají evropští regulátoři,“ ohradil se ve studiu Seznam Zprávy Václav Zakouřil, ředitel regulatorních záležitostí v O2.

Zlevní chystaná novela ceny obyčejným zákazníkům? Má regulátor dostatek možností zasáhnout? Podívejte se na speciální studio Seznam Zprávy:

Ve studiu Seznam Zprávy diskutovali Jiří Peterka, radní Českého telekomunikačního úřadu, Petr Rafaj z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a Václav Zakouřil, ředitel regulatorních záležitostí v O2.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované