Hlavní obsah

Těm dáme, to jsou kluci zlatí, říká Pelta na odposleších. Firmy předem věděly, kdo získá zakázku

Proč šéf českého fotbalu podle policie nezákonně ovlivňoval rozdělování stamilionů pro sport? Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Policisté tvrdí: Šéf českého fotbalu Pelta rozděloval peníze na sport tak, aby z toho těžil jeho klub. Zakázky na nová hřiště a umělé trávníky z dotačních peněz dostávaly firmy, které pak sponzorovaly Peltův Jablonec. Odposlechy, které Seznam exkluzivně získal, verzi detektivů podporují.

Článek

Letos v lednu se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta hodně rozzlobil. Dostal se k němu e-mail, který rozeslala jihomoravská společnost Prostavby. Společnost, která se zaměřuje například na budování sportovních hřišť.

Člen vedení firmy Jaroslav Bubla v něm upozorňuje ostatní firmy, na jaké zakázky se v příštích měsících chystají.

„Rozumíš mi, takhle to není dobře, když to dělají ty lidi, to jsou debilové, chápeš?" rozčiloval se Pelta v pronajatém bytě, kde se scházel s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a společně řešili, jak rozdělí skoro půlmiliardu určenou na letošní podporu sportu.

Detektivové Peltu s Kratochvílovou začátkem května zatkli a obvinili z dotačních machinací. A tenhle tajně nahraný rozhovor je jedním z těch, jimiž stíhání podpírají: Pelta podle detektivů porcoval dotace tak, aby vyhověl stavebním firmám a také svému fotbalovému klubu v Jablonci.

Zemanovi futsalisté. Dáme jim 3,6 milionu, je to z Hradu, říká Pelta na odposleších.Video: Vojtěch Blažek

Firmy tak údajně předem věděly, které zakázky z dotačních peněz nakonec budou dělat. Přestože o příjemcích peněz z řad sportovních klubů ještě Ministerstvo školství oficiálně nerozhodlo.

Pelta také na jedné z nahrávek, jejichž přepis Seznam získal, říká, že jistým lidem musí dotaci (anebo zakázku z ní plynoucí) určitě přiřknout. Protože jsou to „kluci zlatí", kteří mu „dávají dva miliony do fotbalu".

Peltovo vyjádření se Seznamu nepodařilo získat. Peltův mobil byl nedostupný, na žádost o rozhovor neodpověděl ani jeho advokát. Podle informací Seznamu Pelta policistům do protokolu řekl, že žádné dotace neovlivňoval. Jen běžně lobboval za peníze pro fotbal.

Detaily příběhu v úvodním videu.

Reklama

Doporučované