Hlavní obsah

Tématem debat demokratů bylo zdravotnictví. Silnou pozici potvrdili Biden, Warrenová i Sanders

Kandidáti na post prezidenta USA z řad demokratů se tento týden utkali ve dvou debatách.Video: Redakce Seznam, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdo z demokratů vyzve Donalda Trumpa? Ve Spojených státech v posledních dnech probíhají debaty demokratických kandidátů do prezidentských voleb v příštím roce. A o tom, jak tyto diskuze vypadaly a jaké jsou jejich výsledky, pohovořil ve vysílání Televize Seznam novinář žijící v New Yorku, Jan Zejn.

Článek

Za stěžejní okamžik posledních dvou debat označil Jan Zejn prezentaci demokrata a bývalého viceprezidenta z doby vlády Baracka Obamy Joa Bidena. Ten se podle novináře, který žije v USA ukázal jako silný kandidát „Biden potvrdil, že není zdaleka jen senior, který se chystá do důchodu," řekl Zejn a doplnil, že Bidenovi se dařilo ukázat sílu v tématu zdravotnictví „zejména potom ten moment, kde obhajoval svojí verzi Obamacare, tedy takový upgrade Obamacare – Obamacare číslo dvě, proti velice silným argumentům od mnoha kandidátů."

Bidenova vize amerického zdravotnictví „Medicare for All" (v překladu Zdravotní péče pro všechny), se podle Zejna blíží českému systému zdravotnictví. To znamená, že jde o veřejné zdravotnictví, které by mělo podle Bidena nahradit současný smíšený systém, ve kterém hrají velkou roli soukromé pojišťovny i poskytovatelé péče.

Žádná vysloveně výrazná nová tvář z debat podle Zejna z debat nevzešla. První debata se podle Zejna nesla v duchu Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders proti zbytku, ve druhé debatě už ale byli vidět a slyšet téměř všichni kandidáti, kteří dokázali vyzývat i „těžkou váhu jako je Joe Biden".

Jako nejsilnější se zatím Zejnovi jeví senátorka Elizabeth Warrenová. „Ona je velice podobná Berniemu Sandersovi, ale Bernie Sanders v boji proti Hillary Clintonové nakonec neobstál, takže tam má toto závaží a Warrenová ho nemá," řekl Zejn a dodal, že Warrenová by mohla těžit i z toho, že dává důraz na ekonomická témata, čímž cílí na podobné voliče jako Donald Trump, pokud tedy nejsou vyloženě pravicově vyhranění.

Jaké další téma kromě boje proti osobě současného prezidenta USA Donalda Trumpa bude mezi demokratickými kandidáty dominovat? Podle Zejna to bude určitě zdravotnictví, které ostatně bylo tématem číslo jedna v obou dosavadních debatách. „Pak se ta témata trochu odlišovala podle profilu kandidátů. Určitě to bude i zdanění bohatých, obecně otázka zdanění a nerovného rozdělení a příjmů v americké společnosti," řekl Zejn a dodal, že dalšími tématy by mohl být rasismus a reformy vězeňství.

Reklama

Související témata:

Doporučované