Hlavní obsah

Temelín připravuje očkování v areálu, ČZ otestuje zaměstnance

Foto: Shutterstock.com/Kingstley, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V jaderné elektrárně Temelín nosí zaměstnanci uvnitř respirátory, také se chystá očkování na covid přímo v areálu. Strakonická ČZ otestuje 1. listopadu všechny pracovníky, respirátory nosí tam, kde nelze dodržet odstup 1,5 metru.

Článek

Povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť platí v Česku kvůli horší epidemické situaci od pondělí 25. října. Výjimkou jsou situace, kdy mezi sebou lidé udržují rozestup 1,5 metru. V Temelíně platila povinná ochrana úst a nosu dlouhodobě. „Vedle toho držíme i další ochranná opatření. I přes proočkovanost 75 procent ze 1300 našich zaměstnanců připravujeme na druhý listopadový týden možnost očkování přímo v areálu elektrárny,“ řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Otevřené je tamní testovací centrum, kde týdně udělají přibližně 300 testů.

Ve vybraných prostorech se nosily respirátory ještě před nově zavedenou povinností ve strakonické strojírenské firmě ČZ. Šlo o závodní jídelnu nebo personální odbor. Nově je budou pracovníci nosit tam, kde nemohou dodržet žádaný odstup. „K 1. listopadu otestujeme všechny zaměstnance. Platí přísná pravidla na vrátnici,“ řekl mluvčí ČZ Jan Pěnkava. Ve společnosti je asi 65 procent lidí očkovaných.

Firma Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké díly, také ode dneška zavedla respirátory, ale ne všude. „U nás není výroba kontaktní jako v automobilkách, kde se lidé v podstatě dotýkají. Nejbližší pracovník může být od druhého čtyři metry daleko, že by spolu museli dva lidé něco dělat, to ne,“ řekl ředitel Jihostroje pro strategii a marketing Hynek Walner.

V Jihostroji se 450 zaměstnanci je jich asi 80 procent očkovaných. Firma dnes rozhodne, zda znovu zavede antigenní testy. „V poslední vlně jsme testovali v prostorách firmy každý týden. Respirátory se přestaly nosit před letními dovolenými, jak začala klesat incidenční čísla a my jsme měli velmi malý počet nakažených,“ doplnil Walner. Zásoby respirátorů firma má.

Řada jihočeských škol dala žákům na celý tento týden ředitelské volno, jak doporučili hygienici. V ČZ se 1100 zaměstnanci, kde je asi 65 procent očkovaných, čekají, že mírně stoupne ošetřování člena rodiny (OČR). „Ale fatální důsledky to pro firmu nemá, pracují zde tři čtvrtiny mužů, ve výrobě je hodně agenturních,“ řekl Pěnkava. Že mírně přibude dovolených a OČR, čeká i Jihostroj.

Reklama

Doporučované