Hlavní obsah
Online

Francie hlásí poprvé od začátku pandemie více než 10 000 nakažených za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Britská firma AstraZeneca obnovuje klinické testy své vakcíny proti koronaviru, kterou vyvíjí společně s vědci z Oxfordské univerzity. Společnost získala potvrzení od lékové agentury MHRA, že je pokračování v testech bezpečné. AstraZeneca ve středu oznámila, že testy pozastavila, protože u jednoho z jejich účastníků se projevily blíže nespecifikované nevysvětlitelné zdravotní problémy. Učinila tak dobrovolně a podle standardního postupu.

- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 97 570 nových případů nákazy koronavirem. Rekord v počtu nově zaznamenaných infekcí přitom padl již druhý den v řadě. Podle agentury Reuters to znamená, že počet nakažených v zemi překročil 4,65 milionu, což z Indie dělá druhou nejhůře zasaženou zemi na světě. Nákaza se v zemi ale šíří rychleji než kdekoliv jinde.

- Německo za poslední den zaznamenalo 1630 nových případů nákazy koronavirem. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha. V České republice, která má přibližně osmkrát méně obyvatel, byl v pátek počet nově infikovaných jen o necelé dvě stovky nižší - laboratoře odhalily rekordních 1447 případů. Reprodukční číslo v Německu podle Institutu Roberta Kocha vzrostlo na 1,00 z 0,9 v předchozím dnu. To znamená, že jeden infikovaný nakazí v průměru jednoho dalšího člověka.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VČERA:

  • Koronavirus napomohl čistotě vody v benátských kanálech

  • Koronavirem se nakazil i trenér Atlética Madrid

    Klub o nákaze argentinského trenéra Diega Simeoneho informoval dnes večer, uvádí Antena3. Simeone je podle stanice asymptomatický a aktuálně je v domácí karanténě.

  • Británie hlásí téměř 3500 nakažených za 24 hodin

    Spojené království za posledních 24 hodin zaznamenalo 3497 nových případů nákazy koronavirem, uvádí Sky News. Jedná se o mírný pokles oproti předchozímu dni, kdy přibylo 3539 případů nákazy, což byl nejvyšší počet od poloviny května. Za poslední den zemřelo dalších devět lidí nakažených koronavirem.

  • Ve Francii poprvé přibylo přes 10 000 nově nakažených koronavirem

    Ve Francii za poslední den přibylo 10 561 nových případů nákazy koronavirem, informovaly tamní úřady. Desetitisícová hranice byla překročena poprvé od začátku nynější pandemie. Předchozí rekord pocházel ze čtvrtka, kdy úřady evidovaly 9843 nově infikovaných, v pátek jich pak bylo o několik stovek méně.

    Za posledních 24 hodin zemřelo v nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou 17 lidí, čímž se celková smrtelná bilance ve Francii zvýšila na 30 910. To je sedmý nejvyšší počet na světě. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse počet nakažených v zemi s necelými 68 miliony obyvatel činí 402 783.

  • Na komplikovaný průběh covidu-19 zemřel strýc syrského prezidenta

    Na komplikace spojené s onemocněním covidem-19 v Sýrii zemřel strýc prezidenta Bašára Asada. S odvoláním na prezidentovy příbuzné o úmrtí Muhammada Machlúfa dnes informovala agentura AFP.

    Machlúfovi bylo 88 let a za vlády Asadova otce Háfize byl považován za jednu z opor režimu, píše AFP. Úmrtí na Instagramu potvrdil Machlúfův vnuk. Podle syrských sdělovacích prostředků Machlúf přijel do damašské univerzitní nemocnice 23. srpna kvůli komplikovanému průběhu onemocnění covid-19. Zemřel dnes, když se jeho stav zhoršil.

  • V Německu protestují tisíce odpůrců opatření proti koronaviru

    Tisíce odpůrců opatření proti koronaviru se dnes podle agentury DPA sešly v Mnichově a Hannoveru. V bavorské metropoli protestní pochod v centru předčasně skončil, protože na něj přišlo více než úřady povolených 500 lidí a téměř nikdo z nich neměl roušku. Policie přerušila i pozdější hlavní shromáždění, kterého se podle strážců pořádku účastnilo až 10 000 lidí místo nahlášených 5000.

    I na této demonstraci, která se koná na Terezině louce (Theresienwiese), dějišti světoznámých pivních slavností, mezi sebou lidé nedodržovali předepsané rozestupy a nenasadili si roušky. Podle internetového portálu focus.de policisté demonstrující vyzývá, aby se rozptýlili po celém prostranství.

  • Policie v Anglii varuje lidi, aby víkend nevyužili k oslavám

    Policie v Anglii varovala, aby lidé tento víkend nebrali jako příležitost k večírkům a oslavám před pondělkem, od kdy se už bude moci scházet jen maximálně šest osob. Britští epidemiologové v pátek zveřejnili studii, podle které se počet případů nákazy každých sedm až osm dní zdvojnásobí. Ozývají se hlasy, že Británii znovu hrozí, že se jí epidemická situace vymkne zpod kontroly.

    Nové opatření se týká lidí, kteří nežijí v jedné domácnosti, a vztahuje se na setkání ve venkovních prostorách i uvnitř. Omezení počtu osob, které mohou být najednou pohromadě, zavádí také Skotsko a Wales. Policistům se nelíbí, že zpřísněná pravidla začnou platit až od pondělka. „Je skutečné nebezpečí, že někteří lidé této situace zneužijí a budou tento víkend brát jako příležitost k večírkům před zostřením restrikcí,“ cituje britská BBC Johna Aptera, šéfa organizace sdružující policisty v Anglii a Walesu.

  • AstraZeneca může pokračovat v testování vakcíny proti koronaviru

    Britská firma AstraZeneca ve středu oznámila, že pozastavila finální fázi klinických testů koronavirové vakcíny, kterou vyvíjí ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity, poté, co se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlené zdravotní problémy. Podle CNN se ale třetí fáze testování vakcíny znovu rozběhne, přesný datum ale oxfordská univerzita neuvedla.

  • V centru Varšavy se sešlo asi tisíc odpůrců opatření proti covidu

    Asi tisícovka odpůrců opatření proti šíření koronaviru i lidí, kteří si myslí, že politici a média schválně zveličují nebezpečí covidu-19, se dnes sešla v centru Varšavy. Na svých internetových stránkách o tom informuje Gazeta Wyborcza.

    Demonstranti se setkali před sídlem Sejmu, dolní komory parlamentu, odkud pak vyrazili na pochod centrem Varšavy. Jejich hlavním heslem je „Nedopustíme další lockdown“. Podobně jako jinde v Evropě i polská vláda letos na jaře na několik týdnů omezila svobodu pohybu, lidé museli co nejvíce zůstávat doma a vycházet jen kvůli nejnutnějším potřebám.

    Účastníci dnešního protestu nesouhlasí s nošením roušek, kterým říkají „náhubky“ nebo „hadry“. Promluvil k nim nacionalistický, ultrakatolický politik Gregorz Braun nebo neúspěšný kandidát v letošních prezidentských volbách Pawel Tanajno, který se v uplynulých měsících postavil do čela protestů proti zmrazení hospodářského života kvůli pandemii covidu-19.

  • Maďarsko hlásí rekordní počty nakažených

    Maďarské zdravotní úřady oznámily v sobotu přírůstek 916 nakažených, tedy o 200 víc než v předchozím dni. Maďarský premiér Viktor Orbán přitom uzavřel hranice již 1. září, a to především kvůli tomu, aby zabránil dalšímu šíření koronaviru. V sobotu sdílel video na svém facebookovém účtu, ve kterém uvedl, že jeho cílem není pouze záchrana životů, ale také udržení země v chodu. Maďarsko zaznamenalo v druhém čtvrtletí největší propad ekonomiky v regionu, klesla o 13,6 procenta.

  • Rakousko má 869 nových nákaz koronavirem, v pátek to bylo 580

    V Rakousku za poslední den výrazně vzrostl počet lidí nakažených koronavirem. Rakouské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 869 nově infikovaných, v pátek byl hlášen přírůstek 580 případů. Informovala o tom dnes agentura APA. Nejhorší situace je ve Vídni, kde za 24 hodin přibylo 444 nakažených.

    Rakouská vláda v pátek oznámila, že kvůli šíření nemoci covid-19 zpřísní pravidla nošení roušek. Lidé si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, v provozovnách služeb, na úřadech či ve školách.

  • Rusko hlásí dalších 5488 nákaz koronavirem a 119 úmrtí

    V Rusku přibylo za posledních 24 hodin dalších 5488 případů nákazy koronavirem, čímž se celkový počet infekcí od začátku epidemie zvýšil na 1 057 362. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Rusko je z hlediska počtu nakažených podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně, čtvrtou nejpostiženější zemí světa po Spojených státech, Indii a Brazílii.

    Počet úmrtí pacientů s koronavirem se za uplynulý den zvýšil o 119 na celkových 18 484, sdělil operativní štáb pro boj proti šíření nové koronavirové infekce. Z hlediska množství úmrtí je Rusko na 12. příčce. Přírůstky infekcí i úmrtí jsou v poslední době v Rusku stabilní. V pátek hlásily ruské úřady 5504 nově odhalených případů nemoci covid-19 a 102 zemřelých.

  • V Německu a Polsku budou protesty proti koronavirovým restrikcím

    V Polsku a Německu se dnes uskuteční demonstrace proti restriktivním opatřením přijatým kvůli šíření koronaviru. V Mnichově by se na protestní akci mělo sejít až 5000 lidí, zúčastnit se jí chtějí i zástupci krajně pravicových hnutí. Další demonstrace je plánována v Hannoveru.

  • Německo za poslední den zaznamenalo 1630 nových případů covidu-19

    Německo za poslední den zaznamenalo 1630 nových případů nákazy koronavirem. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha. V České republice, která má přibližně osmkrát méně obyvatel, byl v pátek počet nově infikovaných jen o necelé dvě stovky nižší - laboratoře odhalily rekordních 1447 případů.

    V Německu se koronavirem dosud nakazilo 258 480 lidí. Počet pacientů s covidem-19, kteří zemřeli, se za posledních 24 hodin zvýšil o pět na celkových 9347. Z koronavirové infekce se uzdravilo 231 400 lidí. Reprodukční číslo v Německu podle Institutu Roberta Kocha vzrostlo na 1,00 z 0,9 v předchozím dnu. To znamená, že jeden infikovaný nakazí v průměru jednoho dalšího člověka.

  • Indie hlásí rekordní čísla. Za den přibylo skoro 100 000 nakažených

    Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 97 570 nových případů nákazy koronavirem. Rekord v počtu nově zaznamenaných infekcí přitom padl již druhý den v řadě. Podle agentury Reuters to znamená, že počet nakažených v zemi překročil 4,65 milionu, což z Indie dělá druhou nejhůře zasaženou zemi na světě. Nákaza se v zemi ale šíří rychleji než kdekoliv jinde.

Reklama

Hlavní zprávy