Hlavní obsah

Téměř 60 mrtvých, 14 pohřešovaných a přes 200 zraněných. Japonsko sčítá oběti tajfunu

Foto: ČTK

Spoušť, kterou za sebou nechal tajfun Hagibis.

Reklama

Tajfun Hagibis, který se o víkendu přehnal přes Japonsko, podle tamní agentury NKD zabil nejméně 58 lidí, 14 dalších se pohřešuje a zraněných je přes 210. Podle úřadů v některých oblastech během dvou dní spadlo přes 40 % ročních srážek.

Článek

Hagibis se přes Japonsko přehnal v sobotu se silným větrem a rekordními srážkami. Více než 20 vodních toků se vylilo ze svých břehů, tisíce domů byly poškozeny či zaplaveny.

Někde bahnitá voda v ulicích, polích a obytných zónách opadla. Mnohá místa ale zůstávají zatopená, domy a cesty jsou zakryté bahnem a poseté dřevěnými úlomky a dalšími troskami. Některá běžně suchá místa stále vypadají jako obří řeky, popsala situaci agentura AP.

V Tokiu a okolí bylo dnes v podvečer místního času (dopoledne SELČ) 35 000 domácností bez elektřiny, další tisíce obydlí bez proudu evidovali v prefekturách severně od hlavního města. Se záchrannými operacemi v zasažených oblastech pomáhají vojáci a hasiči z celé země. V centrech pro evakuované je podle agentury Kjódó na 38 000 lidí.

Předpověď počasí na dnešek byla pro zasažené oblasti opět deštivá, a úřady proto varovaly, že hrozí další sesuvy bahna. Přeživší i krizové složky se budou muset vypořádat také s chladnějším počasím, které má tento týden zavládnout na severu Japonska.

Reklama

Doporučované