Hlavní obsah

Téměř všichni jsme chudí. U nás dostanete za práci dvanáct tisíc, v Německu čtyřicet, říká dokumentaristka Apolena Rychlíková

Není tu skutečný obránce lidí dole, říká dokumentaristka Rychlíková.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Existuje zde mzdová železná opona. V dnešní společnosti je řada věcí, které nejsou normální. Je zde velmi silná absence důvěry ve stát, říká autorka dokumentu Hranice práce Apolena Rychlíková ve Výzvě Seznam Zpráv.

Článek

„Lidé často chtějí mít pouze práci, která jim zajistí důstojné bydlení. Nemohou si koupit to důležité. Dokumentem o nejhorších zaměstnáních v ČR jsme chtěli lidem vrátit trochu důstojnost,“ tvrdí ve Výzvě Renaty Kalenské. Podle Rychlíkové je důležité se na svět dívat i pohledem lidí, kteří mají každý den existenční problémy. České republice podle ní chybí vize i obránce lidí, kteří zažívají takové starosti.

„Prezident Zeman pohrdá lidmi na okraji společnosti. Je to falešný postoj, kdy se tváří jako obránce těch lidí dole,“ odmítá Rychlíková, že takovým politikem by byl současný prezident Zeman.

Dokumentaristka se ve Výzvě vyjádřila i ke svému postu na Facebooku. V něm kritizovala české umělce za chování na Českých lvech. „Výzvu jsem také podepsala. Přišlo mi důležité říct, že útoky ze strany prezidenta jsou za hranicí. Reagovala jsem ale i na celkovou atmosféru, kterou jsem cítila jako hodně do sebe zahleděnou. Působilo to trochu špatně, že si hájí svoje zájmy a nedohlédnou dále. Přemýšlím, co přivedlo k moci lidi jako je Babiš a Zeman,“ popisuje své důvody Rychlíková.

Jak se cítí ti nejchudší v naší společnosti? Opravdu chybí v politice jejich ochránce? Měli bychom se více dívat na problémy kolem nás? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované