Hlavní obsah

Teplotní rekordy padly na 34 stanicích, dál bude až kolem 20 stupňů

Na 34 meteorologických stanicích, které v Česku měří teplotu minimálně 30 let, padl teplotní rekord pro dnešní den.

Reklama

Článek

Nejvyšší teplotu meteorologové zaznamenali v Hliništi na Prachaticku, kde bylo 24,2 stupně Celsia. Rekordní teplota 24,5 stupně z roku 1988 tam ale překonána nebyla, řekl ČTK pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dosavadní teplotní maxima meteorologové naměřili i v sobotu a předpokládají, že vzhledem k očekávanému počasí budou teplotní rekordy překonány na některých místech i v pondělí.

„Dnešní nejvyšší teplotu mělo Hliniště v jižních Čechách, 24,2 stupně. Ale nebyl to rekord, rekord byl o tři desetiny vyšší v roce 1988,“ uvedl meteorolog.

Naproti tomu v Neumětelech na Berounsku bylo dosavadní 17 let staré maximum 23,3 stupně překonáno o tři desetiny stupně. Novou nejvyšší teplotu zaznamenala i havlíčkobrodská stanice, která měří více než 100 let. Dnes tam teplota vystoupala na 23,1 stupně, což je o 1,3 stupně více, než byl dosavadní rekord z roku 1967.

Po dešti a chladných dnech víkend skoro letní: Meteorolog vysvětluje, co přináší teplá fronta.Video: Jakub Říha

Počasí v nadcházejících čtyřech týdnech bude teplejší než obvykle, naopak srážek bude stejně, nebo o něco méně než v tuto dobu. Z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že nejteplejší bude příští týden, v jehož počátku se budou odpolední teploty pohybovat až kolem 20 stupňů Celsia. V dalších týdnech bude chladněji, listopad přinese denní teploty jen kolem deseti stupňů.

„Předpokládáme, že období od 16. října do 12. listopadu jako celek bude teplotně mírně nadprůměrné. Srážkově období očekáváme průměrné až mírně podprůměrné,“ píše ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Doporučované