Hlavní obsah

Teploty v Chicagu jsou nižší než na pólech. Zamrzlé řeky prorážejí lodě

Sever Spojených států se proměnil v led.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Bylo zrušeno několik tisíc letů i vlakových spojů. V Chicagu bylo chladněji než na severním i jižním pólu, místní město překřtili na Chiberii (složenina slov Chicago a Sibiř).

Článek

Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě vyhlásily stav nouze kvůli extrémním mrazům, které v těchto dnech postihují jejich území. Stejné opatření přijaly i jižní státy Alabama a Mississippi, kde je obvyklé podstatně teplejší počasí. Nejtužší mrazy meteorologové naměřili v minnesotském městě International Falls, kde bylo minus 48 stupňů. I v Chicagu bylo chladněji než na severním i jižním pólu, teploty se pohybují okolo minus 30 stupňů. Lodě se na řekách probíjejí ledem.

Od středečního večera už mělo podle médií zemřít nejméně osm lidí, včetně muže, kterého v oblasti Chicaga srazil sněžný pluh. Další obětí se stal muž z Milwaukee, který byl nalezen umrzlý v garáži, mladý pár, který nepřežil srážku svého auta s jiným vozidlem na zasněžené silnici, muž z Illinois, který upadl, když se snažil dostat do svého domu, a student z Iowské univerzity, který umrzl před školou, píše The Guardian.

Ulice jsou téměř liduprázdné, několik set vlakových spojů bylo zrušeno. Pracovníci železnic museli zapalovat koleje, aby mohly alespoň některé vlaky projíždět a výhybky fungovaly. Kvůli mrazivému počasí a sněhové bouři muselo být zrušeno i více než 2 000 letů, uvedla agentura Reuters. Konkrétně chicagské letiště například zrušilo polovinu plánovaných linek.

Stovky státních škol na středozápadě USA zrušily vyučování. Stejné opatření přijalo i několik velkých univerzit. Americká poštovní služba oznámila, že v některých částech nejhůře postižených států kvůli třeskutým mrazům nedoručovala zásilky, práci zastavily i městské úklidové služby.

Úřady v zasažené oblasti přijímají kvůli nebývalým mrazům výjimečná opatření, která mají ochránit bezdomovce a další zranitelné občany. V Chicagu bylo pět autobusů městské hromadné dopravy přeměněno v pojízdné nouzové přístřešky. V některých jsou k dispozici i zdravotníci.

Charitativní organizace ve městě Minneapolis, které provozují nouzové ohřívárny a přístřešky, prodloužily otevírací dobu a zvýšily kapacitu. Společnost Metro Transit, která je hlavním poskytovatelem veřejné dopravy v dvojměstí Minneapolis-Saint Paul, uvedla, že nebude vykazovat z autobusů bezdomovce, kteří jimi budou cestovat jen proto, aby se ohřáli.

Podle předpovědí počasí hrozí nejnižší teploty od úterý do čtvrtka, přičemž v oblasti Velkých jezer se rtuť teploměru může přiblížit k minus 50 stupňům. Národní povětrnostní služba (NWS) upozornila, že v takové zimě hrozí člověku již během deseti minut omrzliny. „Jde o počasí, které ohrožuje lidské zdraví, a my k němu tak musíme i přistupovat,“ řekl v úterý starosta Chicaga Rahm Emanuel.

Kromě toho se například ve státě Wisconsin čeká až 60 centimetrů sněhu, v Illinois by mělo napadnout 15 centimetrů a sněžení zažijí pravděpodobně i jižní státy Alabama a Georgia.

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy.

Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Horký vzduch polární vortex rozštěpil a způsobil jeho posun na jih.

Reklama

Související témata:

Doporučované