Hlavní obsah

Terorista z Christchurch se bude hájit sám. Vláda chystá nové zákony pro kontrolu zbraní

Terorista Brenton Tarrant se bude před soudem hájit sám.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Brenton Tarrant, podezřelý z útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch, se chce před soudem hájit sám. Deníku The New Zealand Herald to sdělil jeho přidělený obhájce. Premiérka země Jacinda Ardernová oznámila, že vládní kabinet do deseti dnů představí nový, zpřísněný zákon o držení střelných zbraní.

Článek

Advokát útočníka z Christchurch Richard Peters se listu The New Zealand Herald svěřil s domněnkou, že Tarrant chce zneužít proces k seznámení světové veřejnosti se svými pravicově extremistickými názory. „Soudce si s tím bude muset poradit,“ řekl Peters deníku.

Páteční masakr ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch si vyžádal 50 obětí. Tarranta, který zatím zůstává jediným podezřelým, na místě zatkla policie. Za mnohonásobnou vraždu mu hrozí doživotí.

Podle majitele novozélandského obchodu se zbraněmi Gun City si u něj obviněný Australan několikrát objednal pušky a střelivo přes internet. Celkem čtyři pušky koupil v období od prosince 2017 do března 2018. Vysoce výkonná automatická zbraň, kterou Tarrant údajně použil při střelbě v mešitách, však prý mezi nimi nebyla. Nákup měl proběhnout zcela legálně. „Ničeho neobvyklého jsme si u toho muže nevšimli, měl zbrojní průkaz,“ řekl dnes agentuře DPA vlastník obchodu David Tipple.

Krátce před činem rozeslal muž na 30 adres, včetně pracovního e-mailu novozélandské premiérky Jacindy Ardernové, text svého manifestu. Muslimy a imigranty v něm označil za vetřelce a sebe samotného za rasistu.

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Kabinet premiérky Jacindy Ardernové se na jeho obrysech dohodl na dnešním zasedání, které bylo první po pátečních vražedných útocích na věřící ve dvou mešitách ve městě Christchurch.

„Nechci z diskuze předčasně příliš prozrazovat, ale můžu vás ujistit, že naše zákony o zbraních se změní. Existuje způsob, jakým můžeme efektivně regulovat držení zbraní u těch, u kterých je to potřeba, to je náš cíl,“ řekla Ardernová.

Reklama

Doporučované