Hlavní obsah

Učitele ve Francii zabil čečenský mladík. Vadily karikatury Mohameda

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Francouzskému učiteli dějepisu uřízl v pátek hlavu teprve osmnáctiletý mladík. Policie v souvislosti s činem, který vyšetřuje jako teroristický, zadržela celkem deset lidi. Záminkou k incidentu měly být karikatury Mohameda.

Článek

Incident se odehrál na předměstí Conflans Saint-Honorine na severozápadě od Paříže. Podle britských novin Daily Mail měl podezřelý při činu křičet Allahu Akbar (Alláh je velký).

Le Parisien píše o smrti učitele, který měl ve své hodině ukazovat portrét proroka Mohameda. Později to potvrdil i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Jeden z našich občanů byl zavražděn, protože učil žáky svobodu slova,“ řekl podle Le Monde. Macron skutek odsoudil jako „islamistický teroristický útok“. Viditelně dojatý řekl, že „celý národ“ je připraven bránit učitele a že „tmářství nevyhraje“.

Útok už odsoudil i český premiér Andrej Babiš na svém Twitteru. „Jsem šokován brutální vraždou, která se včera odehrála poblíž Paříže. Tímto bych chtěl vyjádřit svou hlubokou soustrast. Obětí byl učitel, který nedávno ukázal karikatury Mohameda deníku Charlie Hebdo. Musíme vždy ochraňovat svobodu projevu!“

Podezřelým útočníkem měl být původně jeden z rodičů dětí. V sobotu agentura AFP ale přišla se zprávou, že dle soudních záznamů zabil 47letého učitele teprve 18letý mladík čečenského původu. Vražednou zbraní byl dle Guardianu velký kuchyňský nůž.

Po útoku byli na místo přivoláni pyrotechnici. Panovalo podezření, že by na sobě pachatel mohl mít výbušniny. 18letého mladíka na útěku dostihla policie na sousedním předměstí Éragny. Podle agentury Reuters a serveru France 24, který se odvolal na policejního mluvčího, policie mladíka zastřelila. Průkaz totožnosti nalezený u útočníka prozradil, že se narodil v Moskvě v roce 2002.

Policisté zadrželi nejprve čtyři osoby, z nichž jedna je nezletilá. V noci na sobotu pak zatkli dalších pět lidí: jsou mezi nimi příbuzní údajného pachatele i lidé z jeho okolí. Během soboty byla zatčena ještě jedna osoba. Podle prokuratury je mezi zatčenými členka teroristické organizace Islámský stát, která byla od roku 2014 v Sýrii.

Jde o další ze série islamistického násilí ve Francii, která zahájila v roce 2015. Militantní islamisté tehdy zastřelili v pařížské kanceláři Charlie Hebdo 12 lidí. Všichni tři útočníci byli zastřeleni policií. Útok na Charlie Hebdo odstartoval vlnu džihádistických útoků napříč Francií, při nichž zemřelo více než 250 lidí.

Francouzští protiterorističtí prokurátoři uvedli, že páteční útok vyšetřují jako „vraždu spojenou s teroristickou organizací“. Došlo k němu na okraji Paříže kolem páté hodiny odpoledne poblíž střední školy, kde učitel pracoval. Obětí je učitel dějepisu, který nedávno ukazoval karikatury proroka Mohameda v rámci třídní diskuze o svobodě projevu, uvedla policie. Rodič žáka ve škole uvedl, že učitel mohl vyvolat „kontroverzi“ tím, že požádal muslimské studenty, aby opustili místnost, než karikatury ukáže.

Deník Le Monde píše, že přednáška vzbudila nevoli některých rodičů. Ti na učitele podali 5. října trestní oznámení za šíření pornografického materiálu. Deník také tvrdí, že útočník nebyl žákem zavražděného a ani nenavštěvoval školu, kde učitel působil.

Podle protiteroristického prokurátora Jeana-Françoise Ricarda útoku předcházely výhrůžky na adresu školy i samotného učitele. Podezřelý měl podle něj ve Francii povolení k desetiletému pobytu coby uprchlík. Bezpečnostním složkám znám nebyl.

Bezprostředně před útokem údajný pachatel žádal školáky, aby mu učitele ukázali, uvedl Ricard. To by naznačovalo, že svou oběť předem neznal. Po činu stačil na Twitteru zveřejnit snímek setnutého s textem, v němž se k vraždě přihlásil: „Popravil jsem jednoho z vašich pekelných psů, protože se opovážil znevažovat Mohameda.“

Učitel se v uplynulých dnech podle agentury Reuters stal terčem útoků na sociálních sítích. Otec jedné muslimské žačky umístil na internet video, v němž se rozhořčoval, že učitel ukazoval dceři karikatury Mohameda a napomenul ji, když proti tomu protestovala. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu s islámským aktivistou, který je podle Ricarda znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán. Otec i muž z nahrávky jsou mezi zatčenými.

Poblíž školy v sobotu na znamení solidarity pochodovali obyvatelé s transparenty „Jsem učitel“, uvedla agentura AP. Po celé Francii je na neděli ohlášeno několik desítek manifestací za účasti vrcholných politiků. V Paříži mají od 15:00 demonstrovat učitelé. Elysejský palác podle agentury AFP oznámil na středu celostátní tryznu.

„Podle mého syna byl super milý, super přátelský, super laskavý,“ řekla agentuře AFP Nordine Chaouadi, matka jednoho z žáků. Učitel „jednoduše řekl muslimským dětem: Teď odejděte, nechci, aby to ublížilo vašim citům. Takhle mi to popsal můj syn,“ dodává Nordine.

Reklama

Související témata:

Doporučované