Hlavní obsah

Teroristka se po 40 letech setkala se synem zavražděné oběti. Prozradila mu, jak zemřela

Silke Meier-Wittová k omluvě přidala i popis únosu nejproslulejší oběti RAF.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Teroristé z RAF dlouhodobě za své činy přebírali kolektivní odpovědnost a odmítali prozradit, kdo skutečně vražedné výstřely během jednotlivých akcí vypálil.

Článek

Dlouho něco zcela nemyslitelného se v roce 2017 stalo skutečností.

Bývalá teroristka Frakce Rudé armády Silke Meier-Wittová poprosila o odpuštění syna jedné z obětí RAF - a hned té nejproslulejší. Prezidenta Svazu německých zaměstnavatelů Hannse Martina Schleyera. Jeho vraždu, která následovala po dramatickém únosu, oznámil 18. října 1977 pařížské pobočce tiskové agentury DPA ženský hlas. Patřil právě Silke Meier-Wittové.

Podle dlouholetého zpravodaje Gazety Wyborczy v Německu Bartosze Wieliňského jde o zásadní událost v německém vyrovnávání se s minulostí.

Podle Süddeutsche Zeitung Wittová Schleyeru juniorovi adresovala nejen omluvu, ale prozradila mu i přesný popis únosu i to, kdo Hannse Martina Schleyera nakonec zavraždil. I to je věc zcela revoluční. Teroristé z RAF dlouhodobě za své činy přebírali kolektivní odpovědnost a odmítali prozradit, kdo skutečně vražedné výstřely během jednotlivých akcí vypálil.

25. dubna 1975 obsadilo šestičlenné komando RAF německou ambasádu ve Stockholmu a zajalo 12 rukojmích. Během vyjednávání únosci chladnokrevně zastřelili dva bezbranné diplomaty.

„Nikdo z nás, kdo ambasádu obsadil, nemá právo říct, že stál 5, 10 metrů od místa činu, nebo že byl v jiné místnosti. Nikdo nemůže prohlásit: Já jsem to nebyl...“ řekl bývalý terorista RAF Karl-Heinz Dellwo.

Raritní schůzku mezi 67letou bývalou teroristkou, která si za své zločiny odseděla ve vězení 10 let, a synem Hannse Martina Schleyera Jörgem pomohl domluvit německý bulvární deník Bild.

Několikahodinové setkání se odehrálo v makedonské Skopje, kde Silke Meier-Wittová už několik let žije.

Málo se ví, že zavražděný prominent západoněmeckého průmyslu Hanns Martin Schleyer byl přesvědčeným nacistou a členem SS. Za války dokonce několik let působil v Praze a byl mimo jiné osobním sekretéřem šéfa Ústředního svazu průmyslu pro Čechy a Moravu.

Reklama

Doporučované