Hlavní obsah

Chytré přístroje způsobují chronické bolesti, potvrzuje rehabilitační expertka

Hostem Rána na gauči byla primářka Michaela Tomanová.

 

Reklama

Jak dotykové telefony, tablety, laptopy či další zařízení ovlivňují naši fyzickou pohodu, popsala primářka Michaela Tomanová.

Článek

„Bolí vás krční páteř a ramena? Často za to mohou digitální technologie, které využívá každý z nás,“ říká primářka a ředitelka rehabilitační kliniky Michaela Tomanová.

Z vlastní pracovní zkušenosti ví, že moderní technologie s sebou nepřinášejí jen zrychlení a zjednodušení každodenních aktivit, ale také negativa v podobě zdravotních potíží. Bolest, která je způsobena především přetížením pohybového ústrojí v oblasti krční páteře, ramen, předloktí, zápěstí a ruky včetně celých zad.

Michaela Tomanová doporučuje při práci s telefonem, laptopem i normalním stolním počítačem co nejvíce kontrolovat správné postavení těla - vsedě především trupu a hlavy. Pokud totiž budete sedět s menším předklonem a předsunutím hlavy, nebude se páteř tak přetěžovat. Důležité je i postavení ramen, která by měla směřovat do stran, ne dopředu. Samozřejmě je také dobré přiměřeně a pravidelně sportovat, hýbat se. Díky tomu se současně posílí, protáhne i celkově stabilizuje pohybový aparát.

Jaké bolesti tělu způsobují moderní technologie? Může být za bolestmi krční páteře i mobilní telefon? Jak se projevuje iPadové rameno? Jak nejlépe používat tablet? Jak ovlivňuje digitální technologie zdraví dětí? Odpovědi na tyto a další otázky najdete ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované