Hlavní obsah

Tesla zahájila stavbu továrny v Číně, první mimo USA

Tesla oficiálně zahájila výstavbu nové továrny v Šanghaji, vůbec první mimo USA.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Americký výrobce elektrických aut Tesla v pondělí oficiálně zahájil výstavbu nové továrny v Šanghaji. Ta bude prvním závodem Tesly mimo Spojené státy a první továrnou na výrobu aut v Číně, která bude mít výhradně zahraničního vlastníka. Generální ředitel automobilky Elon Musk, který se ceremoniálu osobně zúčastnil, na Twitteru napsal, že firma zahájí výrobu v Číně ještě do konce tohoto roku.

Článek

Čína je největším trhem pro elektrické vozy na světě, Tesla představila plány na nový závod nazývaný Gigafactory 3 loni v červenci. Peking předtím oznámil, že zruší limit pro výši podílu zahraniční firmy ve výrobcích elektrických aut.

„Myslíme, že s místními zdroji vystavíme šanghajskou Gigatovárnu v rekordním čase. Také doufáme v úspěšné zahájení výroby Modelu 3 ještě letos a dosažení jejího pokračování i v příštím roce.”

Kapacita závodu by měla být 500 tisíc vozů ročně. Bude se tam vyrábět vůz Model 3 a plánovaný crossover Model Y. Továrna Tesly se staví v jihovýchodní části Šanghaje na pozemku o rozloze 84 hektarů.

Šanghaj je centrem čínského automobilového průmyslu a domovem státní automobilky Shanghai Automotive Industries, která je hlavním čínským výrobcem automobilů GM a Volkswagen, uvedla agentura AP.

Tesla nezveřejnila výši investice, šanghajská vláda nicméně uvedla, že to bude zatím největší zahraniční investice. Podle agentury Reuters se má pohybovat kolem dvou miliard dolarů, v přepočtu 44,7 miliardy korun.

Čínská státní televize CCTV přinesla záběry z ceremoniálu, kterému počasí příliš nepřálo. Deštivého obřadu na rozbahněném pozemku se zúčastnil Musk a několik dalších představitelů Tesly a místních úředníků, včetně starosty města.

Reklama

Doporučované