Hlavní obsah

Test ministrů, jak cestují v lockdownu. Na hranici okresu ukážou černou knížku

Foto: Jan Mihaliček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček

Reklama

I ministry a poslance může na hranici okresu zkontrolovat policejní hlídka. Prokázat se můžou poslaneckou průkazkou, nebo potvrzením, že jsou členové vlády.

Článek

Čestné prohlášení nebo potvrzení od zaměstnavatele. Tímto způsobem Češi už druhým týdnem dokazují policii, že mohou vycestovat mimo okres. Seznam Zprávy oslovily ministry i poslance s dotazem, co by v případě policejní kontroly ukázali policistům oni.

Ministři, kteří bydlí mimo Prahu, musejí do hlavního města cestovat z několika důvodů – na své ministerstvo, na Úřad vlády, když je například tisková konference, nebo do Poslanecké sněmovny. A většinou u sebe v autě nevozí vyplněné potvrzení, proč cestují do práce.

Foto: Jan Mihaliček

Ministr vnitra Jan Hamáček ukazuje průkaz člena vlády

Třeba ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček je chráněná osoba, takže jezdí do práce v autě spolu s policisty v civilu. Na dotaz Seznam Zpráv, čím by se prokázal v případě policejní kontroly, vytáhl ze saka průkaz člena vlády v černých deskách se zlatým písmem.

„Já mám průkaz člena vlády, kde je napsáno, kdo jsem a kde sídlí Úřad vlády. Takže je to dle metodiky, která visí na stránkách Ministerstva vnitra, jeden ze způsobů, jak se prokázat. To znamená služebním nebo zaměstnaneckým průkazem,“ popisuje Hamáček.

Zatím prý ale ministr vnitra žádnou kontrolu neabsolvoval.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) od zavedení kontrol mezi okresy opustila Prahu podle svých slov jednou.

„Jela jsem v neděli do Lán uctít památku prezidenta Masaryka, protože bylo výročí jeho narození, a měla jsem v autě připravené čestné prohlášení podle vzoru Ministerstva vnitra, kde jsem měla uvedený důvod návštěvy,“ řekla Seznam Zprávám ministryně financí Schillerová.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) Seznam Zprávám řekl, že při cestě do práce nepřekračuje žádný okres, takže u sebe žádné potvrzení nevozí. Stejně jako jeho stranický šéf má i Petříček průkaz člena vlády, který může v případě potřeby předložit.

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

A jak řeší své cesty do Sněmovny poslanci? Nejčastěji využívají poslanecký průkaz. Předsedu lidovců Mariana Jurečku už během cest do Poslanecké sněmovny jednou kontrolovali.

„Byl jsem zastavený jednou, stačila jim legitimace mě jako poslance, že jedu na pracovní cestu. Já jinak dojíždím z Olomoucka vlakem do Prahy, přímo na nádražích jsem kontrolu nezaznamenal,“ říká předseda KDU-ČSL Jurečka.

S průkazem poslance si vystačil během kontroly i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který jezdí do Prahy vlakem. „Včera mě na hlavním nádraží v Olomouci kontrolovali policisté, já jsem ukázal své doklady, občanský průkaz, řekl jsem, že jedu do práce do Poslanecké sněmovny, a ukázal jsem jim i průkaz poslance a vše bylo v pořádku,“ popsal poslanec.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek zatím na kontrolu nenarazil, pro jistotu s sebou ale vozí i potvrzení o tom, že Sněmovna bude zasedat. Do Prahy dojíždí z Brna. „Byli jsme kancléřem ubezpečeni, že stačí průkazka poslance na jednání Sněmovny. Přesto mám s sebou i materiály, které říkají, že je jednání Sněmovny,“ popsal poslanec, jaké doklady s sebou vozí v autě.

Na webových stránkách vlády jsou v seznamu výjimek, kdo se může pohybovat mezi okresy kvůli práci, také veřejní funkcionáři nebo ústavní činitelé. Ministerstvo vnitra dále uvádí, čím je možné se prokázat policistům. Jde o potvrzení od zaměstnavatele, alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz. Musí z nich ale být jasné, že je za prací potřeba vycestovat do jiného okresu.

Reklama

Doporučované