Hlavní obsah

Cestovat z okresu je možné i bez papíru. Ale nedělejte to, žádá policie

Foto: ČTK

Z hygienických důvodů je papír lepší než mobil, uvedla policie.

Reklama

Při cestě do práce mimo okres bydliště je od pondělka třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele. Pro jiné cesty, například k lékaři či na úřad, musí lidé předložit formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Článek

Potvrzení o účelu cesty mezi okresy mohou lidé při kontrole předložit v elektronické i v tištěné podobě. Policisté to uvedli na Twitteru. Listinnou podobu ale preferují, umožní totiž rychlejší a bezpečnější kontrolu bez vzájemného kontaktu.

„Z právního hlediska je možné obojí. Nežijeme v pravěku a víme, že je 21. století, ale důležitý je hygienický rozměr. I po konzultaci s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou důrazně doporučujeme, aby se lidé prokázali dokumentem v papírové podobě,“ řekla redakci Seznam Zpráv policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

Při dokazování účelu cesty pomocí dokumentu v mobilním telefonu podle Rendlové vzniká hned několik problémů. V první řadě je kontakt mnohem delší a těsnější než při předání a kontrole papíru. Policisté sice mají rukavice a respirátory, malý displej mobilu je pro rychlou kontrolu nepraktický.

Problematické je podle mluvčí také to, že by kontrolovaní lidé měli chytrý telefon předávat do rukou policistů, a to z právního hlediska. Kvůli dodržení správného postupu policejní kontroly nicméně není možné papír s potvrzením od zaměstnavatele nebo čestným prohlášením jednoduše přitisknout na sklo.

„Jde o standardní policejní kontrolu, takže je nutné dodržet určité postupy. Kvůli komunikaci je nezbytné, aby řidič stáhl okénko. V opačném případě bychom se dostávali do sporných situací či nepochopení,“ řekla Rendlová.

Tisknout klidně u sousedů, ale nepotkat se

Vyžadování potvrzení v papírové podobě v úterý ve Sněmovně zpochybňoval pirátský poslanec Ondřej Profant. Poukazoval na to, že ve vládním nařízení se píše o písemném potvrzení, což je listinné i elektronické.

„Preferovaná cesta by měla být elektronická, kdy si nikdo nemusí předávat ušmudlaný papír,“ řekl. Podobně se vyjádřil Dominik Feri (TOP 09), podle kterého ne každý má doma tiskárnu, ale takzvaný chytrý telefon vlastní téměř každý. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale takový argument odmítl.

„Ideální vzdálenost na komunikaci bez ochranného oděvu je na 1,5 metru. Z té vzdálenosti to papírové potvrzení se dá přečíst. Pokud někdo loví z mobilu něco v pdf, tak to už možné není a je potřeba vzít ten mobil do ruky a ten kontakt je tam prostě těsnější,“ řekl šéf krizového štábu.

Pokud lidé doma tiskárnu nemají, mohou jim pomoci sousedé. Kvůli předání dokumentu by se ale neměli přímo setkávat, upozornil Hamáček. Papír lze jednoduše vhodit například do poštovní schránky.

Vláda od pondělka výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. V celé zemi začaly v pondělí platit i další restrikce, zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb. Přísnější jsou podmínky zakrývání úst a nosu, v obchodě či MHD je nově povinný respirátor nebo nanorouška, v obci aspoň rouška.

Policisté v pondělí v celé zemi na hranicích okresů zkontrolovali více než 53 000 vozidel, v 1527 případech lidem neumožnili vstup do okresu.

Reklama

Doporučované