Hlavní obsah

Testování kolektivní imunity v Litoměřicích vzbudilo velký zájem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Enormní zájem je v Litoměřicích o testovací studii zaměřenou na zjištění úrovně kolektivní imunity vůči onemocnění covid-19. Od rána stály před výstavištěm Zahrady Čech, kde se v pavilonu G odebírají vzorky, stovky lidí.

Článek

Na odebírání vzorků se podílí zdravotníci a lékaři, řekla novinářům koordinátorka testování Marcela Koudelková z Ústavu zdravotnických studií a statistiky. Dnes večer ČTK řekla, že zdravotníci otestovali více lidí, než je denní limit. Testování začalo v 8:00, potrvá podle předpokladů zhruba týden.

„Splnili jsme denní limit,“ uvedla Koudelková s tím, že se pohybuje zhruba okolo 400 odběrů. Zatím ale nedokáže predikovat, kdy zdravotníci otestují posledního člověka. Podle informací Ústavu zdravotnických studií a statistiky se dnes v Litoměřicích nechalo otestovat 544 lidí. Nejvíce ve věku od 60 do 89 let, a to 264.

Na Litoměřicku je v kraji nejvíc potvrzených případů nákazy koronavirem, podle krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem jich je přes 230. Testovat se však budou podle mluvčí města Evy Břeňové pouze obyvatelé Litoměřic. „Předpokládá se, že bude odebráno 3000 vzorků, a to ve třech věkových kategoriích, přičemž z každé věkové kategorie to má být 1000 vzorků,“ řekla dnes novinářům Břeňová.

Zdravotníci budou odebírat krev od 8:00 do 18:00, první dvě hodiny jsou vyhrazeny pro občany od 60 do 89 let. Dalšími kategoriemi jsou lidé ve věku od 40 do 59 let a od 18 a do 39 let.

Studie poskytne odborníkům informace potřebné v boji proti pandemii koronaviru, ukáže, v jaké míře přišli lidé s koronavirem do kontaktu. Odborníci díky studii také zjistí klíčové údaje pro výzkum choroby covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

Testování by mělo skončit 1. května. „Nikdo nedokáže odhadnout, jakou rychlostí se tak bude dít,“ uvedla Břeňová. Podle Koudelkové se kvůli enormnímu zájmu lidí o odběry počítá s brzkým ukončením testování. „Máme určité kapacity, teď se teprve rozjíždíme, ale budeme se snažit vyhovět všem,“ řekla Koudelková. O tom, že by se počet testovaných měl zvyšovat, nemá informace.

Testovací stany v Brně a Praze dnes také zaznamenaly ohromný zájem. Tam se dnes kapacita vyčerpala, dalším zájemců bylo doporučeno nechodit.

Příchozím účastníkům studie se po vyplnění potřebných dokumentů odebere krev z prstu. Ke zjištění pozitivity slouží test, kde se po 15 až 20 minutách objeví, zda je, nebo není osoba pozitivní, a pokud ano, test ukáže i případné protilátky testovaného vůči nemoci covid-19. „V případě, že je pozitivní, pokračuje do druhé větve a to jest faryngeální stěr, který provádějí zdravotníci armády,“ řekla Koudelková a doplnila, že poté by měl člověk kontaktovat hygienickou stanici.

Armáda zabezpečuje chod odběrového místa. „Do našeho stanu přijdou občané, kteří měli při prvním rychlotestu pozitivní nález,“ řekl novinářům Jan Schwarzbach z krajského vojenského velitelství. Dodal, že vzorky budou vojáci přepravovat do laboratoře.

Výzkumníci vybrali regiony, které se epidemiologicky velmi liší. Od Jihomoravského kraje a Brna, kde jsou tři až čtyři desítky nakažených na 100 000 obyvatel, přes Prahu (123) a Olomouc (161) po Litoměřice (400) a Uničov a Litovel (665). V Litoměřicích se nemoc rozšířila v domově důchodců, kde onemocnělo asi 70 klientů a zaměstnanců. Uničov a Litovel byly dva týdny na začátku epidemie uzavřené kvůli vysokému výskytu nakažených. Tam testování začne v pátek a bude kvůli podrobnějšímu zkoumání odebráno účastníkům studie více krve do zkumavky.

Reklama

Doporučované