Hlavní obsah

Soud zrušil testování v malých firmách, mělo trvat do středy

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo nevysvětlilo, proč bylo v dubnu potřeba začít testovat v malých firmách. Správní soud část opatření zrušil. Měla platit ještě do středy.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví náležitě nevysvětlilo, proč bylo potřeba testovat na koronavirus pracovníky malých firem a živnostníky bez zaměstnanců. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes dvěma rozsudky zrušil některé články mimořádného opatření.

Ukládaly povinnost testovat na covid-19 pracovníky firem do deseti zaměstnanců a osoby samostatně výdělečně činné. Povinnost by tak jako tak skončila ve středu tohoto týdne, preventivní testování je nařízeno jen do konce června. Dnešní rozhodnutí NSS jsou dostupná na úřední desce.

Soud vycházel z podkladů poskytnutých ministerstvem a konstatoval, že z nich nelze zjistit, proč bylo nezbytné rozšířit na přelomu března a dubna povinnost testování zaměstnanců a jiných pracovníků i na nejmenší pracovní skupiny a jednotlivce. Nemohl tak posoudit naplnění požadavku pandemického zákona. Soud naopak odmítl návrh, aby ministerstvu do budoucna zakázal přijímání dalších obdobných opatření, protože nemá takovou pravomoc.

Mimořádná opatření o testování zaměstnanců byla dosud jedna z mála, která před soudem obstála. NSS v rozsudcích z 8. a 27. dubna konstatoval, že v situaci, která v Česku panovala na počátku března, bylo nařízení testování zaměstnanců velkých a středních firem zcela obhajitelné, mimo jiné s ohledem na to, jakou zátěž v té době musely v souvislosti se zvládáním pandemie covidu-19 nést další skupiny lidí, třeba zdravotníci. Nutnost rozšíření na malé kolektivy už ale dostatečně podložená nebyla, míní soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované